Društvo Najčitanije Turizam 

Saradnja Kraljeva i Ohrida

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić primio je počasnog konzula Republike Srbije u Severnoj Makedoniji, sa sedištem u Ohridu, Mihajla Fileva i njegovog saradnika Gorana Filčovskog. Prijem koji je trebao da bude protokolarni, prerastao je u pravi prijateljski razgovor – o istoriji, kulturi i tradiciji, o onome što povezuje srpski i makedonski narod.

“Razgovarali smo i o tome kako da pobošljamo položaj Makedonaca u Srbiji, o tome da u Kraljevu postoji Udruženje Makedonaca ′Kiril Pejčinović′, kome grad Kraljevo pomaže i sa kojim godinama sarađuje, ali smo razgovarali i o položaju Srba i državljana Srbije u Republici Severnoj Makedoniji“,
kazao je Terzić.



Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, tema je bila i buduća saradnja Ohrida i Kraljeva i šta sve Kraljevčani mogu da ponude Ohridu.

Postoji velika mogućnost za saradnju u oblasti turizma, za odlazak Kraljevčana na Ohridsko jezero, ali i za dolazak pravoslavnih Srba i Makedonaca iz Severne Makedonije u Kraljevo kako bi posetili Žiču i Studenicu. Gospodinu Filevu sam govorio i da nas uskoro očekuje početak radova na izgradnji pasarele, mosta i pristupnog parkinga ka Magliču, tako da će svi naši gosti iz Makedonije, i sa Ohrida, moći da vide Žiču i Studenicu, a uskoro i Maglič“, izjavio je gradonačelnik, dodajući i mogućnost uspostavljanja privredne saradnje, budući da je gospodin Filev iz porodice koja proizvodi bisere u Ohridu.

Počasni konzul Republike Srbije u Severnoj Makedoniji, sa sedištem u Ohridu, Mihajlo Filev, ističe da mu ova poseta mnogo znači jer, kaže, „Šumadija su– pluća Srbije, a Kraljevo – poseban grad i temelj srpske kulture, istorije i tradicije koja nas povezuje“.



„Ponosan sam na ovaj sastanak, bratski i prijateljski, sa gradonačelnikom Kraljeva, uz veliku zahvalnost što nam je omogućio da na sastanku razgovaramo o svemu što nas povezuje i da u budućnosti izgradimo još veću saradnju. Duboko je korenje koje su naši preci posadili vekovima unazad, a mi smo tu da ih negujemo, ojačamo, učvrstimo i ostavimo budućim generacijama. Da donosimo blagostanje, sreću, zdravlje i uspeh makedonsko-srpskom narodu jer su Makedonija i Srbija jedna porodica.“


Prijemu počasnog konzula Republike Srbije u Ohridu u gradskoj kući Kraljeva prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva za saradnju sa partnerskim gradovima Miljan Vasiljević i član Gradskog veća grada Kraljeva za turizam i omladinsku politiku Igor Cvetković.

Share

Povezani postovi