Društvo 

Unapređena saradnja Kraljeva i Novog Goražda

U želji da, već postojeća, dugogodišnja, saradnja i prijateljski odnosi koje Opština Novo Goražde i Grad Kraljevo neguju još od 1976. godine, budu nastavljeni i učvršćeni, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa saradnicima, ugostio je delegaciju opštine Novo Goražde predvođenu načelnicom Milom Petković.

„Mi smo narod koji voli svoje, ne mrzimo nikog, ne želimo ništa tuđe, ali ne damo svoje i siguran sam da ćemo svi zajedno uspeti da razvijamo i Srbiju i Republiku Srpsku i svaki grad i opštinu gde živi srpski narod. Upravo zbog toga smo potpisali Sporazume o saradnji u oblasti kulture i sporta. Očekujem da ćemo sa goraždanskom Bibliotekom i sportskim klubovima razvijati saradnju, organizovati manifestacije, da će oni dolaziti kod nas i mi odlaziti kod njih. Jako je važno da saradnju ne organizujemo samo mi stari, već da uključimo omladinu, mlađe sportiste i umetnike koji će da se viđaju, razgovaraju i grade prijateljstvo, da shvate da ne postoji razlika između Srbina iz Republike Srpske i Centralne Srbije. Uveren sam da ćemo svi zajedno u tome uspeti na dobrobit čitavog srpskog naroda“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Bratska saradnja stanovnika Goražda i Kraljeva datira još od 1976. godine, a opština Novo Goražde je nastavila sa tom saradnjom posle ratnih dešavanja devedesetih godina na teritoriji Bosne i Hercegovine. Kraljevo je mnogo puta pomoglo našoj opštini i nama to veoma znači jer smo mala opština, a ujedno je to i pokazatelj da naša Matica nije zaboravila ni na jednog Srbina sa druge strane Drine i da vodi računa kako živimo. Iskoristiću ovu priliku da zahvalim gradonačelniku Terziću i našem predsedniku Aleksandru Vučiću na dosadašnjoj pomoći koju su učinili prema Novom Goraždu, a ujedno i prema Republici Srpskoj“, kazala je načelnica Mila Petković.

Naš bratski grad Kraljevo ima veoma bogatu kulturno-istorijsku baštinu, a mi na našem području imamo Goraždansku štampariju i Biblioteku koja nastavlja rad Goraždana štampara i nosi ime po osnivaču – Božidaru Ljuboviću Goraždaninu. U vreme geopolitičkih dešavanja suočavamo se sa problemima velikih migracija, tako da je jedan od ciljeva da kroz ove sporazume obogatimo kulturno-sportski sadržaj naše opštine kako bi mogli da obezbedimo našim mladim, ali i starim, stanovnicima da imaju normalan i ispunjen život“, ističe šef Odseka za upravljanje razvojem, privredu i društvene delatnosti opštine Novo Goražde Tomislav Čarapić, izrazivši zahvalnost domaćinima i nadu da će se dosadašnja saradnja, nakon ovih sporazuma, još više razvijati.

Predsednik Sportskog saveza Kraljeva Aleksandar Daišević, naglašava da je velika je čast što Savez ima priliku da potpiše jedan ovakav sporazum sa bratskom opštinom Goražde.

„Ovo je prvi sporazum koji Savez potpisuje u proteklih šest godina, ujedno i prvi koji potpisujemo pošto smo postali dobitnici ′Majske nagrade′, koja je jedno od najvećih društveno-sportskih priznanja u zemlji i može da se dobije samo jednom, i koja nas samim tim obavezuje da moramo da radimo više i jače nego što smo radili do sada. Jedan od načina kako možemo da podignemo nivo rada Saveza jeste tako što ćemo sarađivati sa našim bratskim opštinama iz drugih republika i zahvaljujem se gradonačelniku što je moju incijativu, od pre par meseci, pretočio u delo. Drago mi je što je Novo Goražde prvo i ubeđen sam da ćemo vrlo brzo iste ovakve sporazume potpisati i sa Mariborom u Sloveniji, Zelenom Gorom u Poljskoj i drugim bratskim gradovima i opštinama sa kojima sarađujemo jer nam je želja da sport nema granice, da budemo prisutni svuda i da sve uputimo na to kako radimo u Kraljevu, ali i da vidimo kako to rade drugi Savezi“, izjavio je Daišević.

Sporazum kraljevačke I biblioteke u Novom Goraždu podrazumeva uzajamnu saradnju i razmenu različitih sadržaja, informacija, aktivnosti i programa, kao i očuvanje jezika, pisma, tradicije, nacionalnog, istorijskog i kulturnog nasledja srpskog naroda, ističe direktorka Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani u Kraljevu” Jasminka Marković.

Sporazum će doprineti obostranom profesionalnom razvoju, kulturnom dijalogu i razmenih stručnih, naučnih, istraživačkih, obrazovnih i drugih sadržaja. Raduje me činjenica što ćemo zajedničkim snagama nastojati da razvijamo, čuvamo i unapredimo prave vrednosti. Naš početak saradnje može biti takav što ćemo na jedan lep i prijemčiv način predstaviti našu izdavačku delatnost poznatu kao ′Povelja′ koja je prepoznatljiva po izdavanju uglavnom pesničkih knjiga domaćih i stranih autora“, pojasnila je direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Jasminka Marković.

Potpisnici Sporazuma o saradnji u oblasti sporta su predsednik Sportskog saveza Kraljeva Aleksandar Daišević i predsednik Sportskog društva „Radnički“ iz Novog Goražda Branislav Mitrović, dok su sporazum o saradnji u oblasti kulture potpisali direktorka kraljevačke biblioteke Jasminka Marković i predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke “Božidar Goraždanin” Miodrag Stojanović. Gosti i domaćini su nakon svečanog potpisivanja sporazuma posetili Narodnu biblioteku “Stefan Prvovenčani” a zatim i kraljevački Atletski stadion.

Share

Povezani postovi