Društvo 

Kraljevčani zabrinuti zbog paljenja deponije

Požari na gradskoj deponiji u Kraljevu su učestali. Deponija sve češće gori noću ili u ranim jutarnjim časovima a dim se oseća uglavnom u naseljima Moše Pijade i Pic-mala koja su u blizini deponije. Međutim, juče je požar bio takvog intenziteta da se dim osetio u celoj gradskoj zoni, čak i u naselju Ribnica.

Građani su zabrinuti za kvalitet vazduha i kako ističu na društvenim mrežama najviše ih brine što na deponiji gore plastika i gume što stvara kancerogena isparenja. Oni pozivaju nadležne da se hitno posveti pažnja tom problemu i iznađe rešenje.

U saopštenju gradonačelnika koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Grada Kraljeva navodi se da su građanima informacije o kvalitetu vazduha dostupne u svakom trenutku, budući da se na zvaničnom sajtu nalazi baner na kome mogu u realnom vremenu da imaju uvid u kvalitet vazduha na teritoriji Kraljeva – TRENUTNO STANjE KVALITET VAZDUHA.

Takođe, kako se navodi, Odsek za zaštitu životne sredine i inspekcije za zaštitu životne sredine Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kraljeva putem saopštenja upoznaju građane sa kvalitetom vazduha i promenama koje nastaju.

Građani traže i da se uvede nadzor i da se sankcionišu oni koji izazivaju požar na deponiji i pale vatre na otvorenom u blizini deponije.

Požar koji je juče ujutru naterao Kraljevčane da zatvore prozore zbog dima i mirisa paljevine ugašen je u potpunosti uveče u 20,25 časova angažovanjem radnika Jkp “Čistoća”, “Vodovod” i “Putevi”, koji su deponiju natopili vodom a zatim prekrili zemljom. Pokrivanje zemljom biće nastavljeno i danas, ističe se u saopštenju iz Gradske uprave Kraljeva, u kome se navodi da su pomoć u mehanizaciji poslala i privatna preduzeća “VS Energy” i “Don TT Adria”.

Inače Kraljevo godinama unazad ima problem sa nedostatkom mesta na pomenutoj velikoj gradskoj deponiji u Kulagića adi o čemu su nadležni više puta govorili, ali druga lokacija ili neko drugo alternativno rešenje za odlaganje otpada još nije pronađeno.

Kod pojedinih građana, sudeći po objavama na društvenim mrežama i u Viber grupi “Kraljevčani protiv paljenja deponije”, javila se sumnja da deponija gori da bi se tako napravilo mesto za odlaganje novog otpada, ali i oni ističu da razlozi zašto deponija gori nisu toliko važni koliko to da požari prestanu i da svi udišemo čist vazduh.

Share

Povezani postovi