Kultura 

Dani patrijarha Pavla u Čačku

Turistička organizacija Čačka uputila je molbu Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve da blagosilja korišćenje imena blaženopočivšeg patrijarha srpskoga u nazivu rezbarske kolonije „Krst patrijarha Pavla”. Priređivači bi bili Turistička organizacija, Narodni muzej iz Čačka i Srpska pravoslavna crkva.

 

Predlog je potekao od univerzitetskog profesora iz Čačka dr Draga Miloševića koji je cirkularnim pismom pokrenuo osnivanje umetničko-rezbarske kolonije „Krst patrijarha Pavla”, sa planom da preraste u manifestaciju „Dani patrijarha Pavla” koja bi se održavala u Čačku. Nedaleko od ovog grada, u Prislonici pod Vujnom, svake godine se u toku Sabora frulaša Srbije već okuplja rezbarska kolonija „Pastirski štap patrijarha Pavla” čiji je utemeljivač čačanski slikar Božidar Plazinić, a za koju je i profesor Milošević 2015. uradio štap.

Patrijarh Pavle, kao diplomac Bogoslovskog fakulteta Gojko Stojčević rodom iz Kućanaca u Slavoniji, iskušavao se tokom Drugog svetskog rata upravo u Prislonici (manastir Vujan), a malu shimu primio je 1947. u Blagoveštenju na kablarskoj steni u Ovčar Banji, blizu Čačka. Svakog leta o Petrovdanu vraćao se u svoj postrig, na sedmicu ili dve,  osvajajući svakoga  skromnošću i jevanđeoskim načinom života.

Foto D. Milošević

Turistička organizacija već je na Krstovdan, 27. septembra prošle godine u Ovčar Banji sazvala prvu koloniju „Krst patrijarha Pavla” i tada je noseću nagradu osvojio Zoran Koprivica, rezbar iz Lučana, za krst u orahovini kojem se morao posvetiti pet dana.

– Krstovi sa prve kolonije čuvaju se u Narodnom muzeju u Čačku i pošto već postoji kolonija „Pastirski štap patrijarha Pavla”, odlučili smo se da, za sada, naziv druge kolonije ostane „Krst patrijarha Pavla”, i pod tim imenom dobiće novac iz budžeta Čačka za nagrade i troškove održavanja ove godine – navodi direktor Turističke organizacije Čačka Dragomir Savić.

Profesor Milošević ističe:

– Nedavno sam uputio pismo Srpskom kulturno-prosvetnom društvu „Prosvjeta” iz Gacka i njihovom ogranku u Nikšiću sa predlogom za osnivanje istih tih kolonija u ta dva mesta, odnosno u još dve srpske države, kako bismo se sutra povezali i napravili zajedničke „Dane patrijarha Pavla” u Čačku.

Plazinić, Milošević i Savić rekli su nam: Neka tako bude.

Izvor: www.politika.rs

Share

Povezani postovi