Društvo 

Kragujevac dobija Centar za vantelesnu oplodnju

Sredstvima Fondacije “Dragica Nikolić”, u Kragujevcu je počela izgradnja Centra za vantelesnu oplodnju. Centar će biti dograđen na 340 kvadratnih metara trećeg sprata Ginekološko-akušerske klinike u Kliničkom centru Kragujevca.

 

Samo iz Kragujevca godišnje između stotinu i 150 parova odlazilo je u druge zdravstvene ustanove na program vantelesne oplodnje. Sada će to moći da obave u kragujevačkom Kliničkom centru kome gravitira oko dva miliona stanovnika Centralne Srbije.

Izgradnju Centra za vantelesnu oplodnju podržala je Fondacija “Dragica Nikolić” koja je za to obezbedila 73 miliona dinara. Ministarstvo zdravlja u opremu i materijal za Centar uložiće 40 miliona dinara i snosiće troškove specijalizacije kadrova iz kragujevačkog Kliničkog centra koji će u njemu da rade.

Usluga vantelesne oplodnje u svetu košta od 3.000 do 5.000 evra, a kod nas se sredstvima države finasiraju tri pokušaja vantelesne oplodnje. Od  početka godine Fond za zdravstveno osiguranje Republike Srbije na program lečenja neplodnosti uputio je oko 2.000 parova, a sa problemom steriliteta u Srbiji  trenutno se suočava čak oko 400 000 parova.

Inače, Kragujevac bi uskoro trebao da dobije i novi  Klinički centar. Radovi na izgradnji treba da počnu  u septembru, a novi Klinički centar nalaziće se u okviru postojećeg,  ispred stare hirurgije, odnosno
Instituta za urologiju i nefrologiju Fakulteta medicinskih nauka. Ukupna vrednost investicije je oko 44 miliona evra, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Za građevinske radove na novom Kliničkom centru i rekonstrukciju postojećih objekata opredeljeno je 29 miliona evra, dok će za nabavku opreme biti utrošeno 15 miliona evra.

U novom objektu biće preseljene pojedine klinike i biće opremljen najmodernijom opremom. Upravo to će kragujevački Klinički centar svrstati rame uz rame sa ostalim kliničkim centrima u Srbiji. Zaposliće i nove lekare i medicinske tehničare”, izjavio je nedavno za InfoKG direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

Izvor: www.ikragujevac.com i www.infokg.rs

Share

Povezani postovi