Privreda 

Kraljevčanke formirale Udruženje poslovnih žena “Ilinka Ilić”

Na inicijativu Saveta za rodnu ravnopravnost Kraljeva formirano je Udruženje poslovnih žena “Ilinka Ilić”. To je jedino udruženje koje okuplja poslovne žene u Kraljevu, jer je udruženje koje je ranije postojalo ugašeno.

“S obzirom na veliku nezaposlenost žena u Kraljevu koja je 56%, ali i na veliki broj uspešnih žena preduzetnica u gradu, smatrali smo da je jako važno da postoji jedno ovakvo udruženje. Imali smo i odličan odziv preduzetnica koje su pristupile udruženju i žele da zajednički pomognemo svim onim ženama koje nameravaju da pokrenu sopstveni biznis,” ističe predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović.

Šta očekuju od novoformiranog udruženja pojašnjavaju članice Tamara Pribaković, koja je pokrenula proizvodnju jagoda i malina u Žiči i Milijana Šekler, vlasnica etno-domaćinstva na Rudnu.

“Pošto nisam uspela da pronađem posao pokrenula sam poljoprivrednu proizvodnju. Majka sam četvoro dece i pristupila sam udruženju jer mislim da će mi pomoći dobrim savetima i instrukcijama. Pozivam i druge žene da dođu u udruženje i budu hrabre da pokrenu svoj biznis,” poručuje Tamara.

“Ovo je trebalo mnogo pre da pokrenemo. Nadam se da ćemo uspešno da radimo i napredujemo, jer smo svi shvatili da je to za naše dobro. Ja sam članica i Udruženja poslovnih žena Srbije i znam koliko je to pomoglo mom domaćinstvu. Bavim se seoskim turizmom i mogu da kažem da sam već izdala gotovo sve termine do avgusta meseca,” ističe Milijana.

Važni institucionalni partneri Udruženja poslovnih žena “Ilinka Ilić” su i filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu i Regionalna privredna komora za Raški i Moravički okrug.

“Nacionalna služba za zapošljavanje pored informativnih, nudi i edukativne usluge preduzetnicama, vrši dodelu subvencija za samozapošljavanje i realizuje program mentoringa,” ističe direktorka filijale u Kraljevu Snežana Prelić.

“Komora prati poslovanje svih privrednih subjekata, pa i preduzetnica. Sa ponosom možemo da kažemo da na teritoriji Kraljeva posluje veoma veliki broj uspešnih žena. Neke od njih dobile su i titulu Žene zmaja, poput vlasnica konfekcija O’Philip i Elipsa, vlasnice cvećare Florela, Zdrave hrane i etno-domaćinstva Šekler na Rudnu,” pojašnjava predstavnica Regionalne privredne komore za Raški i Moravički okrug, Suzana Vuksanović.

Prema podacima Nacionalne službe, od 12 500 nezaposlenih osoba u Kraljevu, 56% su žene. Za samozapošljavanje žena grad je ove godine opredelio 3.600.000 dinara, a značajnu ulogu u razvoju preduzetničkog duha, trebalo bi da ima upravo novoformirano udruženje “Ilinka Ilić”, koje je ime dobilo po jednoj od znamenitih Kraljevčanki, Ilinki Ilić, koja je u svom gradu otvorila prvu žensku zanatsku školu i borila se da žene u Srbiji dobiju pravo glasa.

Share

Povezani postovi