Društvo 

Rode u centru grada

Deset godina je prošlo otkada je prvi par roda svio gnezdo na dimnjaku Osnovne škole Rada Miljković u Jagodini, a lepa tradicija nastavljena je i ovog proleća.

Reč je o jedinom gnezdu roda u centralnom gradskom jezgru u Srbiji. Rode, koje su počele da dolaze na dimnjak jagodinske škole pre deceniju, nemaju gnezda u drugim delovima grada. One dobro podnose dečiju graju, gužvu i buku sa saobraćajnica.

– Rode se ranije nisu gnezdile u gradskom jezgru u Jagodini, ali ovde su bezbedne, imaju dovoljno hrane, pa su zato i opstale. Pretpostavljamo da je reč o nekadašnjim mladuncima, koji su se tu ispilili, i koji se po inerciji vraćaju kući – kaže direktor škole Boban Marović.

Slučajno ili ne, otkada su rode počele da se gnezde škola nema problema sa brojem upisane dece u prvi razred, što je veliki problem u drugim školama.

– Cela škola se raduje dolasku roda, tako je bilo i ovog puta. Malo su poranile, ali one su naši vesnici proleća. Potpuno su se prilagodile školi, slete u dvorište iako je puno dece, ne plaše se, kao da žele da se sa njima druže – priča Marović.

Pre dvadesetak dana sleteo je mužjak da zauzme gnezdo i da ga sredi, a pre desetak dana pridružila se ženka. Oni nastavljaju sa uređivanjem gnezda i planiranjem porodice. Uobičajeno je da se na školskom dimnjaku ispile do četiri rode.

– Škola je postavila gnezdo na još jednom stubu u dvorištu, ali tu rode za sada ne sleću. Kada bi se to dogodilo plan je da se gnezda postave na još nekoliko stubova, što bi predstavljalo pravu koloniju roda u školi – najavljuje Marović.

Jedan školski čas u toj školi je posvećen rodama, tako da učenici znaju sve o tim pticama.

Izvor: www.alo.rs

Share

Povezani postovi