Društvo 

Pešice iz Berlina do Aleppa

Učesnici Civilnog marša za Aleppo prošli su kroz Kraljevo. Oni su 26. decembra prošle godine krenuli pešice iz Berlina i preko Češke, Austrije, Slovenije i Hrvatske stigli u Srbiju. U Srbiji će biti do 22. aprila, a Kraljevo je jedan od gradova na njihovoj ruti ka sirijskom gradu Aleppu. Iz Kraljeva su krenuli dalje ka Vrnjačkoj Banji, Trsteniku i Kruševcu i kako ističu idu istim onim putem kojim i migranti, samo u suprotnom smeru.

Učesnici marša bore se za mir i žele da zaustave rat u Siriji koji, kako smatraju, može da se prekine sa nekoliko poteza olovkom. Oštro osuđuju ubijanje civila i zbog toga pešače do Aleppa, grada koji je simbol njihovog najvećeg stradanja i najdublje krize u Siriji. Takođe žele da obezbede humanitarnu pomoć za građane Aleppa koji su odsečeni od ostatka zemlje i ostaju bez hrane i lekova.

Civilni marš pokrenula je novinarka Anna Alboth, bez ikakvih političkih pretenzija kako je saopšteno, već iz želje da se podrži mir i da se osećaj bespomoćnosti i nemogućnosti da se pomogne ugroženima, pretvori u akciju.

Učesnici marša pozivaju sve koji dele njihove stavove da im se pridruže i pešače sa njima sat, dan, mesec, koliko žele i mogu. Njihov kontakt telefon je +381 621 971 273. Iz Srbije idu dalje ka Makedoniji, Grčkoj i Turskoj, a u Siriju stižu u septembru.

 

Share

Povezani postovi