Društvo 

Dan Vojske Srbije u Kraljevu

Druga brigada Kopnene vojske obeležila je 23. april, Dan Vojske Srbije, svečanim programom u kasarni Ribnica u Kraljevu. Ovaj datum izabran je za Dan Vojske Srbije u znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka u Takovu 1815. godine. 

Drugi srpski ustanak i diplomatske aktivnosti nakon njega doveli su do oslobađanja Srbije od Osmanske vlasti i stvaranja savremene srpske države i vojske, kada su državnost i međunarodno-pravni subjektivitet Srbije priznati na Berlinskom kongresu 1878. godine.

“Drugi srpski ustanak doprineo je stvaranju stajaće vojske i Garde, koju su činili mladići birani “po stasu i ugledu” iz najboljih seoskih kuća. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu. Uvode se i prvi regruti i ustanovljena je uniforma “mundiri”. Te prve vojne formacije bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku,” ističe načelnik štaba Druge brigade kopnene vojske Muharem Fazlić.

Fazlić naglašava da su pripadnici Druge brigade uspešno realizovali sve postavljene zadatke u prethodnih godinu dana. Izveli su komandno-taktičku vežbu “Morava 2016” na Pešteru, združeno-taktičku vežbu “Slovensko bratstvo” na poligonu Pasuljanske livade, izvršili zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti i učestvovali u Međunarodnim vojnim igrama u Ruskoj Federaciji. Kako ističe, završen je i odabir, priprema i obuka pešadijske čete i voda za angažovanje u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih Nacija u Libanu, krajem maja i početkom juna ove godine.

Na svečanosti u kasarni Ribnica nagrađeni su i pohvaljeni najbolji vojnici Druge brigade Kopnene vojske. Pored pripadnika vojske i vojnih starešina, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Vojno bezbednosne agencije, Žandarmerije, policije, Raškog upravnog okruga, grada Kraljeva i udruženja koja okupljaju nekadašnje učesnike ratova.

 

Share

Povezani postovi