Društvo 

Kraljevo bez buke

Prvi put ovog leta stanovnici Kraljeva se ne žale na preglasnu muziku iz letnjih bašta i ugostiteljskih objekata. Razlog je nova gradska Odluka o merama za zaštitu od buke, koju je Skupština grada Kraljeva usvojila ove godine, a koju ugostitelji striktno poštuju.

“Odluka predviđa da se muzički sadržaji u letnjim baštama mogu koristiti samo do 24h, bez obzira na radno vreme ugostiteljskih objekata. Primenu ove Odluke redovno kontrolišu Inspekcija za zaštitu životne sredine i Komunalna policija grada Kraljeva, koja u danima vikenda patrolira i noću. Svi ugostitelji su, verujte, veoma disciplinovani i do sada nismo dobili nijednu prijavu. Prvi put ovog leta imamo mir i tišinu u gradu,” poručuje šefica Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Kraljeva, Ljiljana Jemuović.

U Odeljenju za zaštitu životne sredine napominju da je bilo par prijava građana na buku, ali ne iz ugostiteljskih objekata već iz zanatskih radnji. U tim radnjama, po standardnoj proceduri, izvršeno je merenje buke i propisane su odgovarajuće mere koje vlasnici treba da poštuju. Jedna od mera je ugradnja materijala koji dobro apsorbuju zvuk, a vlasnici su, kako je saopšteno, odmah primenili propisane mere i izbegli podnošenje prekršajnih prijava koje povlače visoke kazne.

Zanimljivo je da je jedna grupa građana podnela pritužbe na buku koju prave antenski stubovi mobilne telefonije.

“Reč je o novim 4G sistemima koji su bolji sa aspekta nejonizujućeg zračenja, ali zahtevaju hlađenje, pa su u kućištima antenskih stubova postavljeni ventilatori koji prave veliku buku,” ističe Ljiljana Jemuović i poručuje da bi rešenje bilo da se kućišta zvučno izoluju.

Buku u Kraljevu na četrdeset lokacija meri ovlašćena, akreditovana laboratorija kraljevačkog Mašinskog fakulteta. Najjača buka izmerena je u industrijskim zonama i duž prometnih saobraćajnica, a najtiše lokacije su Mataruška i Bogutovačka banja, parkovi i zone bez proizvodnih delatnosti. Na osnovu dobijenih rezultata, grad je po intenzitetu buke podeljen u tri zone, a izvor koji emituje buku sme da prekorači buku zone u kojoj se nalazi za samo pet decibela, jer se sve preko toga sankcioniše.

Grad Kraljevo angažovao je Mašinski fakultet i da uradi elaborat jedne od najbučnijih saobraćajnica u gradu, Dositejeve ulice, u kojoj se nalaze dve osnovne i nekoliko srednjih škola.

Nivo buke u budućnosti biće smanjen i izgradnjom severne obilaznice oko Kraljeva, kojom će teretni saobraćaj biti izmešten iz gradskog jezgra. Radovi na izgradnji ove obilaznice već su počeli, a Kraljevo je na dobrom putu da smanjenjem buke zaštiti zdravlje svojih stanovnika i poboljša kvalitet njihovog života.

Share

Povezani postovi