Društvo 

Odobreno zapošljavanje medicinskih radnika u Kragujevcu

Odbornici Skupštine grada Kragujevca većinom glasova usvojili su Odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. Shodno tom aktu, u službama Gradske uprave, i u preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava najviše može da bude zaposleno 3.114 radnika, tako da je 107 radnika trenutno višak.

Vlast u Kragujevcu istakla je da se radi o teškoj odluci, ali da je na to prinuđena kako bi grad i javne službe mogli da funkcionišu, dok su odbornici iz opozicionih partija tvrdili da viška nema i da je u pitanju ishitreni potez.

Najviše polemike izazvala je odluka da se drastično smanji broj zaposlenih u Centru za strna žita, čije je upravljanje lokalna samouprava preuzela pre dve godine. Sada će na spisku zaposlenih biti samo jedna osoba – direktor Centra.

“To preduzeće ne radi i praktično su sami sebe ugasili. Svakog meseca smo samo za njihove plate izdvajali oko dva i po miliona dinara, ali to više nismo u mogućnosti,” zaključio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

S druge strane, shodno odlukama o broju zaposlenih u javnom sektoru u 2017. godini, dozvoljena su nova zapošljavanja u Kliničkom centru Kragujevac. Na osnovu sprovedenog konkursa, na neodređeno vreme primljeno je 19 lekara, jedan diplomirani fizičar i 40 medicinskih tehničara.

U Centru za onkologiju i radiologiju primljeno je šest lekara i jedan diplomirani fizičar, a dva lekara na Klinici za kardiologiju.

Po jedan lekar primljen je na rad u Službi za anesteziju i reanimaciju, Klinici za ORL, Klinici za ginekologiju i akušerstvo, Odeljenju za neonatologiju, Klinici za pedijatriju, Centru za neurohirurgiju, Centru za plastičnu hirurgiju, Klinici za internu medicinu, Klinici za hematologiju i Klinici za opštu i grudnu hirurgiju.

Kragujevački Klinički centar u proteklih godinu dana napustilo je oko 40 medicinski tehničara zbog rada u inostranstvu, dok je za to vreme nekoliko lekara otišlo zbog rada u privatnoj praksi ili inostranstvu.

Prema Odluci o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu, Klinički centar Kragujevac je dobio proširenje sa 2.117 na 2.312 zaposlenih.

Kako je u tom Centru rečeno, uvećanje broja zaposlenih uključuje zapošljavanje medicinskih radnika i medicinskih saradnika i konkursi će biti nastavljeni kvartalno.

Klinički centar Kragujevac u 2016. godini imao je preko 420.000 ambulantnih pregleda, preko 45.000 hospitalnih pacijenata i preko 20.000 operativnih zahvata. Na taj broj usluga zaštitnik prava pacijenata registrovao je 46 osnovanih prigovora na rad Kliničkog centra Kragujevac. Poboljšanje usluga podrazumeva veći broj stručnog kadra, kvalitetnije uslove za rad i bolju saradnju sa zdravstvenim ustanovama primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u regionu koji svojim specijalističkim uslugama pokriva Klinički centar Kragujevac.

Izvor: www.novosti.rs i www.ikragujevac.com

 

Share

Povezani postovi