Društvo 

Lokalne samouprave ne žele da plaćaju održavanje pruga

“Nećemo „Infrastrukturi železnica Srbije“ ili bilo kome drugome da plaćamo za održavanje pruge,” kaže predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Državno preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“ odustalo je od ideje da brigu o održavanju pruga prepusti lokalnim samoupravama zbog nepostojanja interesovanja i sada im je ponudilo da to ostane u nadležnosti IŽS, ali opštine će morati da plate tu uslugu.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je da je ta lokalna samouprava ranije pristala da preuzme upravljanje nad prugom Paraćin – Stari Popovac, ali je dodao da sada, nakon izmenjene ponude, tu ponudu treba odbiti.

“Ne pada nam na pamet da železnici ili bilo kome drugome plaćamo za održavanje pruge. Pristali smo da preuzmemo upravljanje nad prugom Paraćin – Stari Popovac zato što je postojala mogućnost da se njome u budućnosti upravlja preko javno-privatnog partnerstva i da bude u interesu kompanija kojima ona može da služi, poput Staklare, cementare i drugih, ali nemamo interes da preduzeću koje za to već dobija novac iz budžeta plaćamo održavanje te pruge,” naveo je Paunović za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

O plaćanju održavanja pruga trebalo bi da se izjasne i drugi gradovi i opštine u Srbiji koji na svojoj teritoriji imaju nerentabilne pružne pravce, a većina njih je već nagovestila da za to nemaju ni novca, ni interesa.

Share

Povezani postovi