Kultura Najčitanije 

Predstavljeno divot izdanje “Sabrana dela” Stefana Prvovenčanog

U Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, u okviru manifestacije “Kralj Stefan Prvovenčani-osam vekova”, predstavljeno je divot izdanje “Sabranih dela” Stefana Prvovenčanog, čiji su autori prof. dr Ljiljana Juhas Georgijevska, prof. dr Tomislav Jovanović i dr Dragan Hamović, a urednik Dragan Lakićević. Objavljivanje knjige, čiji su izdavači Srpska književna zadruga i Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani, podržao je grad Kraljevo.

Prof. dr Ljiljana Juhas Georgijevska ističe da je namera ove knjige da srednjevekovne tekstove učini pristupačnim modernoj publici. Tekstovi su objavljeni na staroslovenskom i prevedeni na savremeni srpski jezik.

Ova autorka “Sabranih dela” naglašava da se veoma dugo bavi književnošću Stefana Prvovenčanog, koji je, kako ističe, jedan od najznačajnijih pisaca u srpskoj književnosti srednjeg veka. On je Žitije Svetog Simeona koje je pisao Sveti Sava, obogatio novim poetskim sadržajima, što postaje tendencija koju slede i drugi pisci srpskih srednjevekovnih žitija.

“Stefan Prvovenčani je izvanredan pripovedač. Njegova misao i ideja su realizovani do kraja. Prozne elemente obogaćuje poetsko-refleksivnim sadržajima. Piše i molitve i pohvale i ima kompleksnu kompoziciju pripovedanja,” ističe ova profesorka.

Dr Dragan Hamović naglašava da Kraljevo u svom imenu nosi sećanje na kraljevsku lozu Nemanjića, i da su braća Stefan i Sava postavili velike ali čovečne ciljeve. On ističe da je “u vremenu bezakonja ovo divotno izdanje znak da nam nije svejedno i da će nas prethodnici makar na čas prepoznati kao svoje.”

Dr Tomislav Jovanović, takođe jedan od autora ovog izdanja, pojasnio je da mnogo više ne znamo nego što znamo o srednjevekovnim srpskim piscima, jer nije sačuvan nijedan njihov autogram već samo prepisi njihovih dela. On nas podseća da ne znamo kako su izgledale kancelarije srpskih vladara, niti kakvu je biblioteku imao Stefan Prvovenčani i dodaje da bi u Srbiji trebalo da bude mnogo više književnih večeri poput ove u Kraljevu, gde bi se ljudi okupljali oko događaja iz daleke prošlosti.

Predstavljanje divot izdanja “Sabrana dela” Stefana Prvovenčanog propraćeno je izložbom “Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji” koja je postavljena na trećem spratu kraljevačke biblioteke i na slikovit i jasan način govori o životu ovog srpskog vladara iz moćne dinastije Nemanjića.

 

Share

Povezani postovi