Društvo 

Ministar Krkobabić posetio Kraljevo

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je tokom posete Kraljevu da je od početka akcije u Srbiji do sada osnovano sedamdeset poljoprivrednih zadruga. On je naglasio da je ideja države da poveže i učini bitnim 630 000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u kojima radi 1 400 000 ljudi.

“Poenta je da pravimo specijalizovane zadruge koje će da se bave stočarstvom ili proizvodnjom mleka, voća i povrća. Hoćemo da dobijemo zadruge kao privredne subjekte koji su zaokružena ekonomska i tehnološka celina,” ističe ministar Krkobabić.

Krkobabić je istakao i da država ima više od 200 000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje može besplatno da ustupi mladim poljoprivrednicima. Jedini uslov je da ga obrađuju. Takođe, kako naglašava, namera države je i da finansijski stimuliše mlade iz velikih gradova da postanu poljoprivrednici. Kao primer navodi Sloveniju gde se svake godine 250 mladih opredeli za bavljenje poljoprivredom.

Krkobabić je u Kraljevu predvodio javnu raspravu o programu podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih u 2017. godini.

Sastanku su prisustvovali načelnik Raškog upravnog okruga i svi gradonačelnici i predsednici opština sa područja Raškog upravnog okruga, predsednik i sekretar Zadružnog saveza u Kraljevu, rukovodioci poljoprivrednih stručnih službi u Kraljevu i Novom Pazaru, koordinator za poljoprivredu pri Raškom okrugu i vršilac dužnosti direktora Regionalne privredne komore Kraljevo.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović istakao je da su dve razvojne šanse Raškog okruga poljoprivreda i turizam, da deo okruga od Tutina prema Kraljevu ima prirodne predispozicije za proizvodnju mesa i mlečnih proizvoda, a Trstenik i Vrnjačka Banja su voćarski i povrtarski kraj.

“Govorili smo i o razvoju infrastrukture. Ako otvorimo aerodrom i Kargo centar za brz izvoz svežeg voća i mesa, napravićemo veliku razvojnu šansu za ovaj deo Šumadije,” ističe načelnik Simović.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić saopštio je da grad Kraljevo svake godine opredeljuje sedamdeset miliona dinara budžetskih sredstava za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje.

Na kraju posete Kraljevu, ministar Krkobabić obišao je poljoprivrednu zadrugu “Zapadna Morava” u Obrvi i domaćinstvo zadrugara Petra Lišanina.

Projekat je sufinansiran iz budžeta grada Kraljeva.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

Share

Povezani postovi