Društvo 

14. oktobar u Kraljevu

Uz zvuke sirena, počasni plotun i pravoslavni parastos odata je pošta onima koje su nemački okupatori streljali u Kraljevu 1941. godine. Tada je, u periodu od 15. do 20. oktobra streljano 2.190 nevinih talaca, mahom meštana ali i nekoliko desetina izbeglica iz Slovenije i sa Kosova koji su se tih burnih dan zatekli u Kraljevu.

Pred oko hiljadu Kraljevčana, vence i cveće na humke stradalih, osim njihovih potomaka, položili su i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, čelnici lokalne samouprave, predstavnici Raškog okruga, vojske, policije i Žandarmerije, delegacije bratskog grada Maribora na čelu sa gradonačelnikom Andrejem Fištravecom i Organizacije rezervnih oficira Republike Makedonije, kao i predstavnici brojnih kraljevačkih organizacija i udruženja.

“Mi smo oprostili, nikada nećemo zaboraviti. Neka Kraljevo danas stoji mirno i ponosno pred onima koji za njega padoše i koji ga dostojnim imena učiniše,” rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

U okviru obeležavanja 76. godine fašističkog zločina, u amfiteatru Spomen-groblja glumci kraljevačkog pozorišta izveli su inscenaciju poeme Bogdana Mrvoša „Smrt u kući“ u adaptaciji i režiji Aleksandre Kovačević, dok je u Narodnom muzeju u Kraljevu održana promocija monografije „Vazduhoplovni školski centar Kraljevo 1947-2017“, autora Franja Fabijaneca, pukovnika u penziji.

Foto: G. Šljivić

Share

Povezani postovi