Društvo Najčitanije 

Kraljevo bez viška zaposlenih u javnom sektoru

Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Kraljeva za 2017. godinu, koju je Vlada Republike Srbije donela 8. septembra ove godine, utvrđeno je da je maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u Kraljevu 1765. Time je Vlada, nakon reagovanja kraljevačkih funkcionera, preinačila odluku iz aprila ove godine, koja je iznenadila mnoge Kraljevčane, jer je propisivala maksimalan broj od svega 1620 zaposlenih, a za koju se ispostavilo da je bila tehnička greška, kako je novinarima u Kraljevu pojasnila zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović.

Nakon ove Vladine ispravke, sačuvano je 145 radnih mesta u javnom sektoru Kraljeva, ali u odnosu na Odluku o maksimalnom broju zaposlenih za 2015. godinu (1865 maksimalni broj za Kraljevo) Kraljevo će ipak morati da zatvori sto radnih mesta u javnom sektoru. Otpuštanja radnika koji su zaposleni na neodređeno vreme ipak neće biti, jer pretežno usled odlazaka u penziju, broj zaposlenih je prirodnim odlivom smanjen, a i za razliku od većine drugih gradova u okruženju, Kraljevo je uvek imalo znatno manji broj zaposlenih u javnom sektoru.

Dobra vest je i što, u skladu sa odredbama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (“Službeni glasnik RS”, broj 68/2015 i 81/2016 Odluka US), Kraljevo trenutno nema viškova zaposlenih i dalje smanjenje njihovog broja  nije potrebno.

Kada su drugi gradovi u pitanju, Kruševac (čiji maksimalni broj za ovu godinu je 2002 radnika) ne bi trebalo da ima više od 1836 zaposlenih, odnosno potrebno je da u budućnosti broj zaposlenih na neodređeno vreme smanji za 160. Kragujevac, kome je ove godine propisano najviše 3156 zaposlenih, morao bi da njihov broj smanji za oko 450, a prekomeran broj zaposlenih prisutan je i u Nišu i Novom Sadu. U Nišu je, u odnosu na zakon iz 2015. godine, trenutno višak 1250 radnika, a u Novom Sadu čak 1700 radnika.

Mnogi su se zbog toga zapitali i da li je uopšte trebalo Kraljevu ove godine dodatno smanjivati broj zaposlenih za stotinu, s obzirom da je drugim gradovima dozvoljeno toliko prekoračenje.

U svakom slučaju, poštujući Odluku Vlade Republike Srbije donetu 8. septembra ove godine, čelnici grada Kraljeva su uspeli da definišu maksimalne brojeve zaposlenih radnika na neodređeno vreme za svaku ustanovu, preduzeće i organizaciju konkretno, bez otpuštanja radnika zaposlenih na neodređeno. Tako je npr. u odnosu na 2015. godinu maksimalan broj zaposlenih u Gradskoj upravi smanjen za 20, u Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod” za 21, u Javnom komunalnom preduzeću “Putevi” za 9, a povećan je jedino u Predškolskoj ustanovi “Olga Jovičić Rita” za četiri radnika.

Pomenutu odluku grada Kraljeva najpre je usvojilo Gradsko veće a zatim i Skupština grada Kraljeva. Primedbu, ne na sadržinu ove odluke, već na proceduru njenog usvajanja uputio je jedino predsednik Sindikalne organizacije zaposlenih u organima grada, Ivan Petrović, na sednici Gradskog veća. Njemu je najpre zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović, koja je predsedavala sednicom, rekla da ne može da govori i prisustvuje sednici Veća jer na nju nije pozvan u skladu sa nedavnom izmenom Poslovnika. Kako on nije želeo da napusti sednicu pozvala je obezbeđenje, da bi mu onda, nakon predloga dva većnika, ipak dala priliku da govori. Petrović je tada rekao da je odluka, kao i još dva opšta akta kojima se uređuje radno-pravni i materijalni položaj zaposlenih, stavljena na dnevni red Veća a da prethodno nije obaveštena ova sindikalna organizacija, niti joj je dostavljen materijal po kome bi se izjasnila, zbog čega se, kako je istakao, krše zakonski propisi, postupa neosnovano i dovodi u pitanje pravna valjanost pomenute odluke, a Sindikat će se obratiti nadležnim institucijama kako bi ostvario svoje pravo. Naglasio je i da su sednice Veća javne i da njemu kao predsedniku pomenutog sindikata ne može biti zabranjeno da prisustvuje. Ostalo je nejasno zašto ne postoji komunikacija između sindikata i poslodavca, a odgovor nadležnih kojima se sindikat obratio još uvek se čeka.

Takođe, sindikati drugih javnih ustanova i preduzeća u Kraljevu nisu javno iskazali svoje mišljenje o postupku usvajanja ove odluke, koja je krovni dokument na osnovu koga će biti urađen akt o sistematizaciji radnih mesta u ustanovama, preduzećima i Gradskoj upravi grada Kraljeva.

Smanjenje broja zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnim samoupravama deo je racionalizacije javnog sektora u Srbiji. Vlada Republike Srbije je donela odluku da ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u državnim organima i jedinicima lokalne samouprave u 2017. godini ne može biti veći od 451 433 zaposlenih, čime je broj radnih mesta u javnom sektoru, u odnosu na 2015. godinu smanjen za 11 241, od čega su lokalne samouprave bile u obavezi da zatvore ukupno 2500 radnih mesta u svojim javnim ustanovama, preduzećima i organizacijama.

Share

Povezani postovi