Društvo 

Epidemija malih boginja

Zavod za javno zdravlje u Vranju proglasio je epidemiju malih boginja u bujanovačkoj opštini gde su potvrđena dva slučaja oboljevanja od ove bolesti. U Kraljevu male poginje imaju žena (26) i njena šestomesečna beba.

Mladić i devojka, oboleli od malih boginja, iz Bujanovca studiraju medicinu u Prištini i tamo su došli u kontakt sa zaraženima.

Prvi slučaj zabeležen je pre dvadesetak dana, a devojka za koju je danas Institut Torlak potvrdio da ima male boginje, oseća se dobro i na kućnom je lečenju.

U Bujanovcu je naloženo da se hitno vakcinišu sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane osobe, naročito one koje su bile u kontaktu sa obolelima.

Na spisku za hitnu vakcinaciju protiv malih boginja je 779 nevakcinisane dece iz ove opštine.

U Domu zdravlja u Bujanovcu uradili su reviziju kartona vakcinacije i poslali pozive za imunizaciju.

Dvadesetšestogodišnja žena i njena šestomesečna beba iz Kraljeva imaju male boginje, potvrdili su rezultati Instituta “Batut”.

One su izolovani na infektivnom odeljenju kraljevačke opšte bolnice “Studenica”.

Potvrđeno je da majka i beba nisu vakcinisane i da su bile u kontaktu sa obolelima u Prištini, u šta se ranije sumnjalo.

Kako je za RTS rekao direktor zdravstvenog centra dr Zoran Mrvić, sada će se sprovesti detaljna preventivna analiza svih ljudi sa kojima su beba i majka imale kontakte.

Od 1993. godine u Kraljevu nije bilo epidemije malih boginja.

Izvor: rts.rs

Share

Povezani postovi