Kultura 

“Savindan” povezuje Prijepolje i Kraljevo

Mileševski kulturni klub “Sveti Sava” iz Prijepolja predstavio je u Kraljevu dvadeset osmi broj časopisa “Savindan”. Časopis izlazi jednom godišnje uoči Savindana a za njega pišu i istaknuti autori iz Kraljeva.

Predsednik Mileševskog kulturnog kluba Zoran Malešić naglašava da časopis uspešno istrajava tri decenije sa ciljem očuvanja srpskog kulturnog nasleđa i srpske sabornosti.

“Nas okuplja strah i bojazan da će sve ono što smo znali i cenili da nestane pred plimom digitalizacije. Ne damo da to nestane, jer mi imamo sa čim da izađemo u svet, da stare vrednosti afirmišemo na nov način. Naša mini saborovanja su u tom pravcu da čuvamo to što su nam preci ostavili,” ističe on.

Pored tekstova o Svetom Savi i Nemanjićima, ovaj godišnjak obrađuje i temu Velikog rata, kao i nekoliko zanimljivih tema koje su odabrali autori iz Kraljeva. Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragoslav Kočović piše o socijalnim vrednostima u književnom delu Gorski vijenac, profesor Mašinskog fakulteta u Kraljevu Novak Nedić o rodoslovu familije Nedić, a Miljko Biočanin o narodnoj medicini na Pešterskoj visoravni. Sadržaj dvadeset osmog “Savindana” Kraljevčanima je predstavio publicista Radovan Tipsarević.

“Časopis Savindan u Kraljevo dovodi nekolicina ovdašnjih autora koji ga svim svojim bićem doživljavaju baš kao svoj, a tako ga doživljavaju svi autori, i zato on uspešno istrajava u malom mestu kao što je Prijepolje,” ističe Tipsarević.

Opština Prijepolje je za štampanje časopisa ove godine izdvojila 35 000 dinara, a kako je za njegovo objavljivanje potrebno 250 000, opstaje zahvaljujući brojnim saradnicima i donatorima. U Kraljevu je prvi put predstavljen pre tri godine i svake godine ima sve više čitalaca.

Share

Povezani postovi