Kultura Najčitanije 

Mali izdavač velikih mogućnosti i dela

Prestižna nagrada “Meša Selimović” koju za knjigu godine dodeljuju Večernje novosti pripala je pesničkoj zbirci Dejana Ilića “Dolina Plistos”, u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” Kraljevo. U konkurenciji za ovu nagradu bilo je 112 naslova koje je predložilo 59 književnih kritičara, istoričara i teoretičara književnosti.

“Mi smo ovu knjigu odštampali i izdali i ona je dobila devetnaest glasova. Zanimljivo je da su u najužoj konkurenciji za ovu nagradu bile još tri naše knjige. Reč je o knjigama Vojka Božovića “Mapa”, Bojane Stojanović Pantović “U obruču” i Saše Radojičića “Slike i rečenice”. I kad se saberu svi ti glasovi Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” je kao izdavač dobila oko četrdeset glasova, što znači više od svih drugih. To potvrđuje da je ova kuća, ova ustanova, mali izdavač velikih mogućnosti i dela,” ističe pisac kraljevačke Biblioteke Miloš Milišić.

Glavni i odgovorni urednik u izdavačkoj delatnosti Biblioteke Dejan Aleksić ističe da je Dejan Ilić jedan od najvernijih Poveljinih autora i prevodilaca. U Povelji je objavio pet pesničkih knjiga i dvanaest knjiga prevoda strane poezije sa italijanskog i francuskog jezika. Aleksić smatra da njegova poezija ima visok književno-estetski domet i da je od knjige do knjige bivao sve bolji.

“Ova knjiga nosi naziv koji je u osnovi jedan toponim iz Grčke nastao na osnovu višednevnog porodičnog putovanja, gde Dejan Ilić ukršta određene ravni koje su opšta mesta svetske civilizacije i kulture, odnosno ukršta Grčku kao kolevku naše savremene civilizacije sa senzibilitetom modernog čoveka,” ističe Aleksić.

U žiriju za dodelu ove nagrade bila je i urednica u kraljevačkoj biblioteci mr Ana Gvozdenović, koja naglašava da za razliku od “Ninove nagrade” koja se dodeljuje za roman, nagrada “Meša Selimović” se dodeljuje i drugim vrstama književnih dela, a ovog puta od pet knjiga koje su dobile najviše glasova čak tri su pesničke.

“Kako se glasalo? Svaki član žirija predlaže pet naslova, a svaki od tih naslova ima jedan bod, odnosno jedan glas. Knjiga Dejana Ilića je u tom glasanju dobila čak 19 glasova,” ističe Ana.

Nagradu “Meša Selimović” dobili su ranije i sadašnji urednici u kraljevačkoj Biblioteci Dejan Aleksić i Živorad Nedeljković, a prvi put stigla je u Kraljevo Goranu Petroviću 1999. godine za knjigu “Opsada crkve Svetog Spasa”.

Share

Povezani postovi