Najčitanije Privreda 

Nakon dve godine pregovora odlučili da tuže državu

Radnici Fabrike vagona u Kraljevu, Gibnjare, Papirprometa i Hladnjače odlučili su da nakon dve godine pregovora i, kako oni kažu “nadmudrivanja” sa državom, krenu u naplatu svojih potraživanja sudskim putem.

“Znači kreću tri tužbe. Jedna tužba je za nanetu štetu, duševni bol i neraspolaganje imovinom. Druga je za naplatu potraživanja po Sporazumima i rešenjima o prestanku radnog odnosa, i treća za radni staž koji je u većini preduzeća povezan, ali na minimalac, dok nama u Sporazumima i presudama piše “sa pripadajućim porezima i doprinosima”,” ističe predsednik udruženja “Inicijativa za prava radnika” Dragan Mitrović.

Bivši radnici ovih preduzeća satima su čekali u redu da dokumenta potrebna za utuženje predaju Advokatskoj kancelariji Dolamić iz Beograda, a oni koji nisu stigli da to obave, moćiće da dokumenta predaju i naredne nedelje.

“Posegli smo za poslednjim rešenjem a to je utuženje, tako da ne bismo došli u situaciju da nam Sporazumi i potraživanja zastaraju posle tri godine,” ističe Mitrović i dodaje: “U Službenom glasniku je objavljena sudska praksa koja je usklađena sa sudom u Strazburu, gde piše da su porezi, doprinosi i zarade zaposlenih zaštićena kategorija, tako da nikakvim stečajnim postupkom ili bilo kojom drugom radnjom ne može da bude umanjena njihova vrednost,” i pojašnjava da su radnici pomenutih kraljevačkih preduzeća proglašeni tehnološkim viškom, uz socijalni program, pre nego što su te firme otišle u stečaj.

Predsednik “Inicijative za prava radnika” ističe da će tražiti Ministarstvu pravde da radnike oslobodi plaćanja sudskih taksi, i da ih na kraju suđenja plati strana koja izgubi spor. Neisplaćene zarade i druga potraživanja iz radnog odnosa ima oko hiljadu bivših radnika pomenutih preduzeća u Kraljevu.

Share

Povezani postovi