Najčitanije Privreda 

300 slobodnih radnih mesta na kraljevačkom Sajmu zapošljavanja

Na Sajmu zapošljavanja u Kraljevu šezdeset poslodavaca iz Kraljeva i Vrnjačke Banje ponudilo je preko tri stotine slobodnih radnih mesta. Ponuda je bila raznolika, od mašinsko-tehničke, elektro, saobraćajne, i građevinske  struke, do tekstilnih, ugostiteljskih i drugih zanimanja. Za različite mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine opredelila je 3 milijarde 650 miliona dinara, što je za 850 miliona dinara više nego u prethodnoj godini. Obezbeđeno je takođe 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i 5 miliona evra za programe zapošljavanja koji se finansiraju iz fonda Evropske Unije.

Sajam zapošljavanja u Kraljevu otvorili su državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i direktorka kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Snežana Prelić.

“Ono što očekujemo je da se u programe aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini uključi 132 200 nezaposlenih lica u Srbiji,” ističe državni sekretar Nenad Nerić i dodaje da očekuje da će rezultat ovog sajma biti sličan dosadašnjem rezultatu većine sajmova u Srbiji, a to je uspešna realizacija 25% ostvarenih kontakata između poslodavaca i nezaposlenih lica neposredno nakon održavanja sajma.

“Ovi sajmovi imaju puno smisla. Prevedeno u brojeve, mi smo prošle godine širom Srbije održali oko 70 sajmova za zapošljavanje kojima je prisustvovalo preko 60 000 nezaposlenih lica. Preko 2000 poslodavaca ponudilo je oko 15 000 slobodnih radnih mesta i isto toliko ljudi se zaposlilo,” naglašava direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

U aktivnu politiku zapošljavanja i ove godine uključio se grad Kraljevo koji je iz sopstvenog budzeta izdvojio 12 miliona dinara.

“U odnosu na prethodnu godinu, nezaposlenost u Kraljevu smanjena je za 10%, odnosno za hiljadu lica, i očekujem da ćemo otvaranjem dve fabrike nastaviti da smanjujemo nezaposlenost u našem gradu,” poručuje gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Na Sajmu zapošljavanja bili su prisutni i predstavnici turske konfekcije TAYPA, koji su u Kraljevu iz stečaja kupili državno preduzeće “Autotransport” i registrovali firmu “Eurotay”. Oni su na sajmu iskazali potrebu za operaterima, supervizorima, šefovima i menadžerima.

“Počećemo sa 250 ljudi, a u naredne četiri godine zaposlićemo 2500 radnika. Lokacija je trenutno u izgradnji. Prva proizvodna linija biće otvorena u maju, najkasnije junu ove godine. To će biti naš trening centar, a glavni proizvodni centar biće otvoren u poslednjem kvartalu ove godine, u oktobru ili novembru,” ističe generalni menadžer “Eurotay” kompanije Buraka Raza.

Kompanija “Eurotay” obezbediće zaposlenima prevoz do posla i topli obrok, bavljenje fizičkim i rekreativnim aktivnostima u krugu fabrike, kao i vrtić koji će brinuti o deci zaposlenih tokom rada.

Na Sajmu zapošljavanja u Kraljevu, prema rečima direktorke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje  Snežane Prelić, bili su i poslodavci koji su se opredelili da prekvalifikuju radnike određenih struka jer ih nema dovoljno na tržištu rada, kao i poslodavci koji isključivo zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine će na nivou cele Srbije da organizuje dodatne programe obrazovanja, obuke i prekvalifikacije radne snage.

“Ne želimo da nam radna snaga odlazi u inostranstvo. Mislimo da za sve one koji ulažu u sebe može da bude mesta na tržištu rada u Srbiji,” zaključuje direktor Zoran Martinović.

Share

Povezani postovi