Kultura 

Program “Majskih svečanosti” u Kragujevcu

Majskim svečanostima grad Kragujevac proslaviće dve stotine godina od postanka prve prestonice moderne Srbije. U okviru tih svečanosti biće obeležen i Đurđevdan, Dan grada. Program proslave počinje u četvrtak, 3. maja, i trajaće do kraja meseca.

Majske svečanosti biće otvorene 3. maja, u 18 časova, u Kino sali Muzeja „21. oktobar“, predavanjem o ciklusu slika „Kragujevac 1941.“ Petra Lubarde, koje je naš poznat umetnik poklonio Spomen parku. Iste večeri, u 20 časova, na „Šumadija sajmu“ biće održan i Festival narodne pesme „Dragiša Nedović“ posvećen tom poznatom kompozitoru.

Đurđevdanski susreti književnih klubova, počeće 4. maja, u 16 časova, u prostorijama CZNTK „Abrašević“, a od 4. do 8. maja, u 20 časova, u Teatru biće održani „Joakimovi dani“, revija pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca.

U petak i subotu, 4. i 5. maja, na više lokacija u gradu, Dom omladine organizuje „Kragujevački festival uličnih svirača“, na kome nastupaju poznati gradski muzičari na otvorenom, kao i Đurđevdanski folklorni maraton, koji organizuje „Abrašević“.

Maraton počinje 5. maja, defileom KUD-ova iz zemlje i inostranstva, od Velikog parka do Trga kod Krsta, gde će nastupiti i prikazati igre svojih krajeva.

Audio vizuelnom prezentacijom novoizgrađenog objekta, 5. maja, u 18 časova, biće predstavljen legat našeg poznatog vajara Nikole Koke Jankovića.

Svečana sednica Skupštine grada, biće održana 6. maja u 9.30 časova u zgradi Stare skupštine, gde će biti uručene i Godišnje nagrade, a centralna manifestacija u Godini jubileja biće tradicionalni Đurđevdanski karneval pod nazivom „Kragujevac – moj glavni grad“, sa nekoliko hiljada učesnika.

Uoči vatrometa koji je planiran oko 22,30 sati, na Trgu kod Krsta u organizaciji Muzičkog centra biće održan Kragujevački simfo – rok na kome će nastupiti Simfonijski orkestar grada Kragujevca, rok bendovi i Jelena Tomašević i grupa Osvajači.

U ponedeljak, 7. maja, u 19 časova, počinje i Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“, Pozorišta za decu „Kragujevac“.

Izvor: iKragujevac.com

Foto: politika.rs

Share

Povezani postovi