Društvo Najčitanije Politika 

Ulažemo u mir i bezbedan život, poručio Vučić u Kraljevu

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i gotovo celokupnog državnog vrha Srbije, prisustvovao je u Kraljevu antiterorističkoj pokaznoj vežbi “Zajednički udar 2018”, koju su realizovali pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova. 

U vežbi su učestvovali pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske Srbije, jedinice Vojne policije, bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre”, pripadnici vazduhoplovnih brigada RV i PVO, kao i pripadnici Žandarmerije, SAJ-a, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Interventne jedinice policije.

Tokom realizacije ove pokazno-taktičke vežbe, oni su demonstrirali brzo i efikasno  rešavanje talačke situacije u objektima i motornim vozilima i neutralisanje terorista u objektima koje su zauzeli. Predsednik Vučić čestitao im je na uspešno izvršenoj vežbi i zadacima.

”Danas niste pokazali samo svoje veštine, obučenost i tehniku kojom raspolažete, danas ste pokazali pre svega da ste u svakom trenutku spremni da branite nezavisnost, samostalnost i slobodu svoje Srbije. Od te slobode, od čuvanja Srbije, njene nezavisnosti i prava da sama odlučuje o sebi, nema ni većeg, ni prečeg zadatka,” poručio je Vučić.

On je dodao da Srbija ne preti nikome, već je uvek spremna na dijalog i mir, ali da nikada neće da prihvati nekakve nove “Oluje” i nove egzoduse i zločine nad Srbima.

Poručio je i da hoće da vojnici i policajci žive bolje, da se brže i lakše dolazi do novih uniformi i ukazao na značaj odluke da im se obezbede jeftini stanovi. Srbija će, kako ističe, nastaviti da ulaže u vojsku i policiju jer time ulaže u svoju bezbednost.

”Mi ćemo krajem ove godine imati četrnaest najmodernijih lovaca četvrte generacije do zuba naoružanih, opremljenih najboljim radarskim sistemima. Moćićemo da računamo na značajno veći broj helikoptera i na najmodernije protivavionsko oružje,” ističe Vučić.

Cilj ove pokazno-taktičke vežbe bio je da se snage za reagovanje Vojske Srbije i  Ministarstva unutrašnjih poslova zajednički osposobe i uvežbaju da planiraju, organizuju i realizuju protivteroristička dejstva.

Vežbi su prisustvovali i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Republike Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor policije general Vladimir Rebić, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, kao i ministri Zoran Đorđević, Nela Kuburović, Zorana Mihajlović… Prisustvovali su i predstavnici grada Kraljeva i veliki broj građana, kojima se predsednik Vučić zahvalio što su se uprkos kišnom vremenu okupili u tolikom broju i pokazali da narod voli svoju vojsku i policiju.

Po završetku vežbe vojnici na služenju vojnog roka generacije “jun 2018.” položili su zakletvu, što je običaj koji u Srbiji datira još iz vremena cara Dušana, kada su 1334. godine vojnici polagali prve zakletve.

Share

Povezani postovi