Društvo 

Potpuno pomračenje meseca 27. jula, najduže u ovom veku

U Opservatoriji Instituta za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu, u petak, 27. jula, od 20 sati, biće organizovano posmatranje potpunog pomračenja Meseca.

Posmatranje pomračenja Meseca pratiće stručni komentari, a posetioci će pojavu moći da razgledaju do ponoći.

U noći između petka i subote, 27. na 28. jul, moćićemo da posmatramo pomračenje Meseca iz Srbije.

Sve faze pomračenja Meseca biće vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, Istočne Afrike, Arabijskog poluostrva i sa područja Kaspijskog mora.

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20.01 pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 01.29. Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva, Mesec će početi da ulazi u Zemljinu senku u 20.24, a u 21.30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja.

Pomračenje je ne samo astronomska već i astrološka pojava, a astrolozi ističu da je ovo pomračenje najduže u ovom veku i da sa sobom donosi promene i na globalnom nivou i u životima ljudi. Zanimljivo je i da će mesec tokom ovog pomračenja biti crvene boje jer svetlost crvenog dela spektra putuje najvećom brzinom, zbog čega ovu pojavu nazivaju i “krvavi” mesec. Pored meseca na nebu će se nalaziti još jedna crvena planeta Mars koji je trenutno na svojoj putanji najbliži zemlji i takođe će biti vidljiv golim okom.

Share

Povezani postovi