Kultura Kulturno nasleđe 

Žička hrisovulja uručena pesniku Stevanu Tontiću

Ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade, Žičke hrisovulje, je pesnik Stevan Tontić. Njemu je unikatnu zlatno pečatnu povelju i ikonu Preobraženja Gospodnjeg uručio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić na svečanosti priređenoj u manastiru Žiča. Ovom pesniku iz Sarajeva koji danas živi u Novom Sadu nagrada je uručena za duboko lirsko svedočanstvo o udesu rata i izgnanstva.

Predsednik žirija za dodelu nagrade dr Dragan Hamović rekao je da Tontić najpre ironično piše o praznini i ništavilu a zatim, nakon proživljenog iskustva rata, otvara dublja pitanja od ranije postavljenih i ispituje razloge života.

“Duhovna pomirenost sa bremenom svega proživljenog, prihvatanje stradanja kao sledovanja, krajnje je ishodište najnovijeg kruga pesama, u kojim se pesničko ja samopredstavlja kao Hristova luda. Kakva je to luda? To je, prema Tontiću, svako ko ne laže, ko je odozgo vođen, nad kome se zbivaju i strahote i čuda, koji ne beži od bola i koji bol voli. To je suma iskustva koje Stevan Tontić lirski posreduje,” kaže Hamović.

Tontićeve stihove u prepunoj trpezariji manastira Žiča kazivao je dramski umetnik Aleksandar Srećković Kubura, a o Tontićevoj poeziji govorili su i književnici Marko Paovica i Miloš Milišić, kao i sveštenik Ljubinko Kostić.

O svojoj poeziji dobitnik nagrade kaže:

“Magični zvuk pesme, glas poezije koji bi ponekad zabrujao u meni kao u svom rezonatoru, ja sam osećao kao javljanje nezlobive duhovne sile, koju zli gospodari života i smrti nisu mogli da ućutkaju, pa sam tada poverovao u saglasju s drevnim pesnicima, da su jezik poezije i božanski jezik istog porekla.”

Stevan Tontić je rođen 1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Nakon završetka Gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu gde ostaje da živi sve do početka rata, kada odlazi u Nemačku a potom u Novi Sad gde danas živi. Dobitnik je više nagrada, a neke od njegovih najpoznatijih knjiga pesama koje je objavio su “Hulim i posvećujem,” “Blagoslov izgnanstva”, “Sveto i prokleto,” “Anđeomi banu kroz rešetke,” “Hristova luda” i “Vjerna zvijezda”.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi