Najčitanije Privreda 

Počela gradnja fabrike Leoni u Kraljevu, zaposleni prvi radnici

Generalni direktor kompanije „Leoni Srbija“ Klemens Saks, u pratnji gradonačelnika grada Kraljeva Predraga Terzića, obišao je radove na izgradnji četvrte i najveće fabrike ove kompanije u Srbiji, koja se gradi na parceli od 13,5 hektara, na “Ratarskom imanju” u Kraljevu.

Radovi su počeli početkom avgusta ove godine i izvodi ih preduzeće „ČIP“ d.o.o iz Prokuplja, koje je izgradilo sve fabrike „Leonija“ u Srbiji a ukupna vrednost investicije u Kraljevu je oko 60 miliona evra.

Pogon u Kraljevu imaće 45.000 kvadrata, a serijsku proizvodnju investitor planira da počne krajem iduće ili početkom 2020. godine.

“Potrebni su nam ljudi koji će biti lojalni kompaniji, a da bismo ih dobili uradićemo mnogo. Biće im plaćen prevoz, obrok u kantinama u fabrici. Najmanja plata biće 20 procenata veća od minimalne zarade u Srbiji”, ističe Klemens Saks.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje investitor je do sada razgovarao sa 160 nezaposlenih.

Snežana Prelić, direktorka kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je 35 osoba trenutno opredeljeno za obuku i prva grupa od 13 lica je zasnovala radni odnos i već se nalazi na obuci u kompaniji “Leoni”.

Smanjenje nezaposlenosti neće biti jedina dobit od dolaska stranih investitora, nadaju se u lokalnoj samoupravi.

“Izgradnja velikih fabrika kao što su fabrika Leoni ili Taipa grupa zahteva izgradnju dosta malih fabrika, takozvanih komponentaša. To će naravno biti fabrike naših proizvođača, to će biti i fabrike Kraljevčana”, kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Do kraja ove godine u fabrici Leoni u Kraljevu očekuje se da bude zaposleno 150 ljudi, nakon čega će se proces zapošljavanja nastaviti i planirano je da 2023. godine u toj fabrici u Kraljevu radi blizu 5.000 ljudi.

Share

Povezani postovi