Najčitanije Privreda 

“Srećan sam zbog Kraljeva” poručio Vučić tokom obilaska radova na izgradnji konfekcije “Eurotay”

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji turske konfekcije “Eurotay” u Kraljevu, koja se nalazi na prostoru nekadašnjeg preduzeća Autotransport. Završeno je renoviranje jedne proizvodne hale, u kojoj su počele obuke prvih radnika, a u toku su radovi na rekonstrukciji druge dve hale koje će biti spojene u jednu i u kojima će, kako je najavljeno, u aprilu 2019. godine biti pokrenuta proizvodnja.

”Srećan sam zbog Kraljeva. Želim da Kraljevo napreduje i ne želim da pričam koliko sam se borio da ova investicija dođe,” istakao je Vučić.

On naglašava i da očekuje da će sve veći broj investitora iz Turske, ali i turista iz te države, dolaziti u Srbiju.

“Nemamo ništa što bi nas razdvajalo. Uz poštovanje dolazi i poverenje. Imamo interes i jedni i drugi za još boljim odnosima”, poručuje Vučić i dodaje da je reč o velikoj inevsticiji, od 35 miliona evra.

Radove na izgradnji fabrike obišao je i predsednik Upravnog odbora “Tay Group” Mesut Toprak. On je sleteo malim avionom na aerodrom u Lađevcima koji će prema najavama predsednika Vučića biti otvoren do juna naredne godine, što bi kako naglašava, trebalo da dovede još novih investitora u Kraljevo, a država će se pobrinuti i za transport radnika.

Mesut Toprak je u obraćanju radnicima i javnosti istakao da je njihova firma osnovana 1977. godine u Instambulu, a svoje fabrike ima i u Egiptu i Alžiru gde godišnje proizvedu 14 miliona farmerica. Fabrika u Kraljevu je njihova prva fabrika u Srbiji.

”U martu 2019. godine završićemo objekat koji smo započeli, a u aprilu 2019. pokrenućemo proizvodnju. U ovoj fabrici proizvodićemo sedam miliona farmerica godišnje i tu će biti objedinjene sve proizvodne jedinice, za sečenje, pranje i završnu obradu,” kaže Toprak.

On ističe da će fabrika u Kraljevu zaposliti 2500 radnika koji će u radu koristiti najsavremeniju tehnologiju a proizvodi će se izvoziti u inostranstvo.

”Od oktobra do danas 115 radnika je prisustvovalo našim edukativnim seminarima koji će i dalje nastaviti da se realizuju. Uradićemo i obdanište za decu naših radnika,” poručuje Toprak.

U razgovoru sa radnicama koje su trenutno na obuci saznajemo da su im obuke plaćene 28 000 dinara mesečno i da imaju i naknadu za prevoz i topli obrok. One su se fotografisale sa predsednikom Vučićem, koji je turskim investitorima poručio da vode računa o njima.

”Budite ljubazni i fini prema njima. To su divne, dobre žene, porodične, koje žele da vredno rade i naprave budućnost za sebe i svoje porodice,” rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću na naporima koje je uložio u pregovorima sa turskim investitorima.

Fabriku u Kraljevu posetio je i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič koji je istakao da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Turske prelazi milijardu evra. Izrazio je zadovoljstvo što je fabrika u Kraljevu većim delom završena.

”Nadam se da ćemo kada dođe predsednik Republike Turske svi zajedno otvoriti ovaj objekat,” rekao je Bilgič.

“U gradu Kraljevu ste uvek imali dobrog partnera i obećavam da ćemo i dalje dobro sarađivati,” poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Inače, u izgradnji turske konfekcije, kao podizvođači, učestvuju i kraljevačke firme, a zahvaljujući ovoj investiciji, kako je saopšteno, Srbija će zauzeti važno mesto među proizvođačima tekstila.

Share

Povezani postovi