Kultura Najčitanije 

Budite ponosni što ste Srbi

“Budite ponosni što ste Srbi,” rekao je švajcarski pisac i političar Oskar Frajzinger na književnoj večeri koja je u njegovu čast priređena u svečanoj sali Gradske uprave u Kraljevu. “Ja sam uvek ponosan na to što jesam. Onaj ko nije ponosan na svoje korene on gubi svoju dušu,” ističe Frajzinger.

Zbog ljubavi prema srpskom narodu i istini i stavova kojima je javno branio Srbe u parlamentu Švajcarske, isključen je iz švajcarskog udruženja književnika i čak mu je i kuća bila zapaljena, ali on nije odustao da beskrupulozno saopštava svoja mišljenja.

Oštro se suprotstavljao NATO bombardovanju Jugoslavije, a suđenje Slobodanu Miloševiću nazvao je pravim skandalom. Takođe kritikovao je Vladu Švajcarske što je priznala Kosovo, kako ističe “prvu islamsku državu na tlu Evrope”.

U Kraljevo je došao na inicijativu i poziv knjižare “Prozor”, što je podržao i grad Kraljevo. Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić priredio je svečani prijem Oskaru Frajzingeru, nakon čega je on obišao Spomen groblje u Kraljevu i Narodni muzej i posetio kraljevačku konfekciju “Elipsa” i domaćinstvo Janića.

”Želeli smo da naš grad i sve ono što ga odlikuje doživi u potpunosti, da dolaskom kod nas u goste oseti kako kuca srce Srbije,” naglasila je vlasnica knjižare “Prozor”, Zorica Janković.

U Kraljevo je stigao u pratnji svojih prijatelja srpskog porekla iz Švajcarske Koviljke i Zdenka Ninkovića, koji su vlasnici knjižare “StaNi” u Badenu.

Povodom njegove posete dugogodišnji muzički urednik u RTV Vojvodina, Dejan Tomić, priredio je almanah “Srbi u Švajcarskoj, Švajcarci u Srbiji”. On prikazuje utiske Ljube Nenadovića, dr Vladimira Nikolića, Jovana Dučića, Ive Andrića, pesnika Svetozara Manojlovića i drugih o Švajcarskoj, govori o prvim srpskim studentima u Švajcarskoj, među kojima su bili Nikola Pašić, Svetozar Marković, Sima Lozanić, vladika Nikolaj Velimirović, zatim o Milevi Marić, supruzi Alberta Ajnštajna koja je živela u Švajcarskoj, o kralju Petru prvom Karađorđeviću, kome je Švajcarska bila politički uzor i drugim Srbima, a takođe govori i o Švajcarcima koji su bili prijatelji Srbije, pored Oskara Frajzingera to su bili Arčibald Rajs, Katarina Klara Štuceneger, kompozitor Hans Huber i drugi.

U obraćanju Kraljevčanima Frajzinger je citirao grčkog filozofa Tukidida koji je rekao da snaga jedne države ne zavisi od jačine njenih zidina, već od karaktera njenih stanovnika.

”Borite se, budite složni i ponosni kao Tukididovi građani,” poručio je Srbima.

 

Share

Povezani postovi