Društvo 

Zelena energija jedan od nosilaca lokalnog razvoja

Udruženje građana “Novi put” uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine organizovalo je u Kraljevu okrugli sto na temu “Zelena energija jedan od nosilaca lokalnog razvoja”, sa ciljem da se relevantni društveni akteri motivišu, osnaže i uključe u razvoj i primenu projekata iz oblasti zelene energije na lokalnom nivou. Upotrebom zelene energije štiti se životna sredina ali i stvaraju ekonomske uštede, rečeno je na ovom skupu.

“Po Pariskom sporazumu koji je država Srbija potpisala, do 2020. godine treba da imamo 27% ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora. 2000. godine mi smo imali 22% a danas imamo 24%. Najverovatnije nećemo ispuniti kvotu, a po sporazumu, država koja je ne ispuni moraće da dokupljuje zelenu energiju,” ističe predsednik Udruženja građana “Novi put” Jovan Nešović.

On napominje da je trenutno na evropskom tržištu cena kilovata zelene energije oko 25 evrocenti.

Takođe, u cilju zaštite životne sredine, zemlje članice Evropske Unije u obavezi su da smanje emisiju ugljen dioksida. Zato što to nije uradila u potrebnoj meri Hrvatska je prošle godine platila Evropskoj komisiji 25 miliona evra, a ove godine ta cifra je 85 miliona evra.

Učesnici skupa zaključili su da kada je reč o upotrebi obnovljivih izvora energije u Srbiji veoma je važno raditi na edukaciji stanovništva. Udruženje građana “Novi put” napravilo je tri edukativna panoa o obnovljivoj energiji koji će biti postavljeni u četiri škole na teritoriji Kraljeva.

Ovo udruženje početkom naredne godine počeće i realizaciju projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore sa ciljem smanjenja uticaja klimatskih promena i zaštite od elementarnih nepogoda. U tom cilju planirano je da se u Toplani u Kraljevu na centralnoj kotlarnici instalira solarni panel snage 50kw, da se u dve škole instaliraju dva kotla na biomasu, a u četiri škole (dve u Srbiji i dve u Crnoj Gori) postave edukativni fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije.

I kada je ovaj projekat u pitanju zaključeno je da je edukacija veoma važna i planirano je da se u saradnji sa prosvetnim radnicima izradi razvojni edukativni program koji će biti akreditovan i u Srbiji i u Crnoj Gori, a važnu ulogu u edukaciji i informisanju građana svakako imaju i mediji.

Share

Povezani postovi