Arheološko blago Najčitanije 

Konarevo, u postupku zaštite

Arheološki lokalitet u Konarevu kod Kraljeva primer je lokaliteta koji se decenijama, zbog nepostojanja pravne zaštite i zbog želje za sticanjem profita, uništava. Nalazi se pored Ibarske magistrale, gde su cene placeva visoke, i gde meštani imaju želju da ih prodaju, a investitori da na njima izgrade poslovne objekte. Tako je u samom središtu lokaliteta izgrađena OMV pumpa, a da bi se lokalitet zaštitio od daljeg devastiranja, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, pokrenuo je postupak kojim će on dobiti status zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra.

“Godinama je trajala eksploatacija i uništavanje tog lokaliteta. Buldožer je sekao sve, a jedan saradnik muzeja je skupljao delove keramike i donosio u muzej,” ističe Tatjana Mihajlović, arheolog, kustos Narodnog muzeja u Kraljevu.

Ona pojašnjava da je Konarevo višeslojni lokalitet. Najstariji sloj sadrži predmete starčevačke kulture, koja se razvila u periodu oko šest hiljada godina pre nove ere, a drugi, mlađi sloj, pripada kasnom gvozdenom dobu ili ranom rimskom periodu.

Predmeti koji pripadaju starčevačkoj kulturi, figurine u obliku bika i noge žrtvenika, najstariji su glineni predmeti pronađeni na teritoriji Kraljeva. Mlađi, rimski period, datovan je novčićem Vespazijana iz prvog veka i to je najstariji pronađeni novac na teritoriji Kraljeva.

Ti predmeti deo su stalne postavke Narodnog muzeja u Kraljevu, gde je izložen i jedan dokument iz devetnaestog veka, austrijskog putopisca i arheologa Feliksa Kanica, koji govori o ovom lokalitetu.

“Feliks Kanic je u Konarevu, na lokaciji Janok, locirao izvesni rimski kastel, što je još uvek pod znakom pitanja, ali logika terena i pronađeni najstariji predmeti rimske civilizacije, govore u prilog tome. Utvrđenje na tom mestu verovatno je imalo funkciju da štiti ibarsku klisuru, kasniji put via metalica ka rudnicima na Kopaoniku i Kosovu, sa centrom u Sočanici,” ističe naša sagovornica i dodaje da je još jedno, po strukturi veoma slično rimsko utvrđenje, postojalo u današnjem selu Sirča.

Ona naglašava da je pored pokretanja procedure pravne zaštite lokaliteta u Konarevu, nakon geomagnetnih istraživanja, u toku 2018. godine urađen i georadar lokaliteta koji je pokazao na kojim parcelama se nalaze geološki ostaci, a koje parcele su prazne.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi