Arheološko blago Kulturno nasleđe Najčitanije 

Zapadna Morava, srpska paleolitska dolina

Nakon što je studentkinja arheologije Marijana Stojanić na svom imanju u Samailima kod Kraljeva, na lokalitetu “Vlaška glava”, 2008. godine pronašla kamene paleolitske alatke, daljim istraživanjima utvrđeno je da duž desne obale Zapadne Morave u čačansko-kraljevačkoj klisuri postoji preko trideset lokaliteta sa masom paleolitskih alatki na otvorenom. Usled dejstva padavina i erozije zemljišta arheološki slojevi su uništeni, ali kako su alatke napravljene od silikatnih stena, one su ostale.

“Pokazalo se da je čačansko-kraljevačka kotlina srpska paleolitska dolina. Zašto? Na kojoj god njivi da se pogleda, gde god da su tražene alatke na otvorenom, one su nađene,” ističe Tatjana Mihajlović, kustos Narodnog muzeja u Kraljevu i dodaje:
“Ovaj prostor je verovatno veoma dugo bio nastanjen ne samo modernim ljudima već i predmodernim ljudskim formama kao što su Neandertals i Homo heidelbergensis.”

Lokaliteti sa desne obale Zapadne Morave, zbog velikog prostora koji zauzimaju, se ne mogu staviti pod zaštitu kao nepokretno kulturno dobro, ali je arheološki materijal pronađen na njima izuzetno važan. On je veoma drevan i u arheološkoj terminologiji pripada donjem i srednjem paleolitu, vremenu kada moderan čovek, Homo Sapiens, nije postojao, a Evropu je naseljavala predmoderna ljudska vrsta Homo heidelbergensis.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi