Kultura 

Dani Svetog Save u Kraljevu

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić svečano je otvorio Dane Svetog Save u Kraljevu. Nosilac obeležavanja ovog važnog datuma godinama je bila Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” koja organizuje sada već tradicionalnu Svetosavsku besedu, a od prošle godine priključile su se i druge ustanove kulture u Kraljevu i manifestacija je dobila višednevni karakter.

“Ove godine, za osam dana, biće priređena dvadeset dva programa. Svako ko želi može da ih proprati,” ističe Sreten Jovanović, predsednik organizacionog odbora ove manifestacije i povodom izložbe radova mališana iz Predškolske ustanove “Olga Jovičić Rita” koja je priređena u svečanoj sali Gradske uprave, i kojom je manifestacija svečano otvorena, dodaje sledeće: “Mišljenja smo da deci baš na ovakav način treba dati prostora da iskažu svoje umeće, svoje sklonosti i talenat, a da im mi stariji pomognemo u tome.”

Kako je Sveti Sava školska slava, u manifestaciji učestvuju i tri kraljevačke škole, Gimnazija, O.Š. “Sveti Sava” i O.Š. “Čibukovački partizani”. Učenici ovih škola u petak 25. januara, od 13 časova, u Kraljevačkom pozorištu učestvovaće u Školskoj svetosavskoj akademiji, a biće priređena i humanitarna akcija za pomoć jednoj oboleloj učenici škole “Sveti Sava”, kao i pokloni za mališane koji se leče u Opštoj bolnici “Studenica”.

“Možemo reći da su Dani Svetog Save istinska manifestacija kulture i prosvete i oni pokazuju koliko su javne ustanove u kulturi spremne i kadre da odgovore na pravi način ovakvim izazovima, jer nema takve u Kraljevu koja nije dala kakav zanimljiv program. Najviše ih ima Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”, desetak ukupno, što na dečjem odeljenju, što kada su u pitanju programi za starije sugrađane,” ističe Miloš Milišić, član organizacionog odbora.

On će učestvovati u Molebanu Svetom Savi koji će ove godine prvi put biti organizovan na Savinim vodama u selu Dragosinjci, 27. januara u deset časova.

U Danima Svetog Save učestvovaće i ustanova kulture u Ušću, kao i O.Š. “Milunka Savić” u Stublu u kojoj se otvara ogranak kraljevačke biblioteke.

Centralni program, tradicionalna Svetosavska beseda, biće priređena u subotu 26. januara od 19 časova u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani”. O Svetom Savi će govoriti državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, dr Dragan Hamović.

Share

Povezani postovi