Kultura 

Crteži koji se gotovo nikada ne izlažu

U galeriji “Maržik” u Kraljevu otvorena je izložba crteža koji se retko kada ili nikada ne izlažu i koje kraljevačka umetnička publika ima priliku da vidi prvi put. U pitanju su anatomski crteži čoveka i životinja autora Desimira Denića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

“Crteži anatomije su bazični u edukaciji mladih umetnika. Svi umetnici bi trebalo da znaju šta je struktura čovečjeg i životinjskog tela i da je izraze kroz crtež ili sliku, a kasnije da svojim radom obogate ovu vrstu crteža u neku vrstu kreativnog crteža,” ističe autor i dodaje: “Struktura tela je tajnovita i nalazi se negde između medicinskih i likovnih nauka. Mi ne ulazimo u fiziologiju tela, organe, već u ono što se manifestuje na površini tela. Znači kako koštani i mišićni sistem utiču na formu tela, statičnost i pokret. To se zove plastična anatomija.”

Iako na prvi pogled izgleda da anatomski crteži ne ostavljaju mnogo mogućnosti za raznolikost izraza, oni izgledaju dinamično i živopisno, ljudsko telo je prikazano u različitim pokretima a autor se posebno bavi fragmentima i konturama.

Izložba je otvorena do 30. januara.

Share

Povezani postovi