Društvo 

“Nismo ih zaboravili”

Svečanom sednicom i parastosom poginulima grad Kraljevo, sa udruženjima porodica palih boraca, učesnika ratova i ratnih vojnih invalida, odao je počast sugrađanima koji su dali svoje živote braneći Srbiju i svoja vekovna ognjišta.

“Žal za njima nikada neće prestati. Nismo ih zaboravili. Ako se to jednog dana desi zaborav će prekriti čitav srpski rod i nas više biti neće, jer narod ne čine samo živi nego i mrtvi i posvećeni,” rekao je na svečanoj sednici Miloš Milišić.

U ratovima od 1990. do 1999. godine, grad Kraljevo izgubio je 139 boraca. Prva žrtva ratova devedesetih bio je upravo vojnik iz Kraljeva, Slobodan Stojković iz Mataruške banje.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić istakao je da naša individualna i kolektivna sećanja na ove teške događaje u srpskoj istoriji, treba da prerastu u trajno sećanje i večnu zahvalnost sugrađanima koji su živote dali braneći svoju zemlju.

“Ono što razlikuje male od velikih naroda nije samo veličina teritorije, broj stanovnika i snaga privrede. To je i sećanje na nevino stradale žrtve, vojnike, podoficire i oficire, koji su poginuli braneći zemlju, ali i na sve one ljude koji su morali da napuste svoja vekovna ognjišta,” rekao je Terzić i dodao da Srbija više ne treba da ratuje već da stvara i razvija privredne pobede.

Srbija je u NATO bombardovanju koje se desilo bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pretrpela i ogromnu materijalnu štetu koja se procenjuje na oko stotinu milijardi američkih dolara. Veliku štetu pretrpeli su i Kraljevo i čitav Raški okrug.

Nad Kraljevom su izvedena 54 vazdušna napada, bačeno je više od 600 projektila i oštećeno ili uništeno 1750 objekata. Na području Raškog okruga pogođeno je 2436 kuća i 1220 stanova. Oštećeno je ili potpuno uništeno 12 škola, 7 zdravstvenih ustanova, dva vrtića, 24 privredna objekta, 20 drumskih i železničkih mostova. Umrlo je dvanaest, a ranjeno 105 civila.

Predstavnici grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, vojske, policije, žandarmerije, udruženja građana i porodice palih boraca položili su vence na spomenik poginulima u ovim ratovima a parastos je služio vladika žički Justin uz sasluženje sveštenika Eparhije žičke.

Share

Povezani postovi