Društvo 

Oslobođeni optužbi za malverzacije nakon zemljotresa

Petnaest optuženih, među kojima je nekadašnji gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, odlukom Višeg suda u Kraljevu oslobođeno je optužbi za malverzacije tokom izgradnje kuća nakon zemljotresa 2010. godine.

Prema presudi Višeg suda u Kraljevu, grad je dužan da optuženim izvođačima radova plati između 18 i 19 miliona dinara, odnosno manjak finanijskih sredstava, koji je utvrđen sudskim veštačenjem.

“Mogu da kažem da sam uvek bio optimista i verovao sam da ima pravde u srpskom pravosuđu, što se danas i dogodilo. Mi smo radili u vanrednoj situaciji i u tom slučaju važe zakoni za vanredne situacije, o čemu bi mogli dalje da diskutujemo. Ponosan sam na sve izvođače i podizvođače iz razloga što smo za manje od godinu dana uspeli da dve hiljade ljudi vratimo u njihove obnovljene kuće,“ prokomentarisao je kratko odluku suda Ljubiša Simović.

U maju 2013. godine uhapšeno je 15 osoba iz Kraljeva i Čačka, među kojima je bio i Ljubiša Simović, nekadašnji gradonačelnik Kraljeva. Oni su bili osumnjičeni da su tokom sanacije posledica elementarne nepogode počinili brojne malverzacije i tako oštetili gradski, kao i republički budžet.

Posle istrage koja je trajala godinama, a koju su pratile izmena sudskih veštaka, pravne nedoumice i žalbe odbrane, suđenje je započelo krajem 2016. godine u Višem sudu u Kraljevu. Optužnica Višeg tužilaštva bila je napisana na čak 250 strana.

Osim nekadašnjeg gradonačelnika Kraljeva, bili su optuženi i Milan Mirković, osnivač i vlasnik preduzeća “JU Keops” koje je predvodilo konzorcijum kraljevačkih preduzeća – izvođača i podizvođača radova angažovanih na izgradnji 465 montažnih kuća tokom sanacije posledica zemljotresa, Branko Đoković, nadzorni organ radova izvedenih tokom izgradnje montažnih kuća, Vesna Blagojević, direktor preduzeća “JU Keops”, kao i odgovorna lica i vlasnici građevinskih firmi ili zanatskih radnji koje su izvodile radove.

Današnja presuda, kako je rečeno u sudnici, nije pravosnažna i na nju se može uložiti žalba Apelacionom sudu.

Zemljotres u Kraljevu, jačine 5,4 Rihtera, dogodio se u novembru 2010. godine i tada je život izgubilo dvoje ljudi, a materijalna šteta bila je procenjena na 2,5 milijardi dinara. Skoro 80.000 Kraljevčana dobilo je finansijsku pomoć, a iz republičkog budžeta i od donatora Kraljevo je dobilo skoro tri milijarde dinara.

Izvor i foto: kurir.rs

 

Share

Povezani postovi