Društvo 

Kako je Kraljevo dobilo ime

Svečanom sednicom Grad Kraljevo obeležio je 137. imendan, dan kada je 19. aprila 1882. godine kralj Milan Obrenović, na zahtev meštana predvođenih kmetom Jovanom Novakovićem, promenio staro tursko ime ime grada “Karanovac” u “Kraljevo”.

Dva meseca ranije Srbija je iz kneževine prerasla u kraljevinu, jer je na predlog Knjaževske naprednjačke vlade, predvođene Milanom Piroćancem, Stojanom Novakovićem i Milutinom Garašaninom, Narodna skupština proglasila kneza Milana za naslednog kralja, 22. februara 1882. godine.

Ime grada pratilo je tu promenu državnog uređenja. “Vaš kralj, vaš kum, zato baš vas prve i najbliže sedmovratoj Žiči želi da pozdravi imenom koje vam odgovara današnjim zemaljskim okolnostima, neka se u to ime ova varoš zove Kraljevo,” rekao je tada kralj Milan Obrenović.

Gradonačelnik Kraljeva podsetio je da je grad od tada jedino u periodu od 1949. do 1955. godine nosio ime “Rankovićevo”. On je građanima na proslavi 137. imendana grada  poručio: “Nadam se da ćemo i naredne imendane Kraljeva slaviti u najboljem raspoloženju, da će se u Kraljevu graditi fabrike, stadioni, mostovi i sve ono što je neophodno građanima da ovde žive i razvijaju svoje potencijale. Očekujem da će Kraljevo za nekoliko godina biti grad u kome će broj stanovnika rasti i u koji će ljudi dolaziti.”

Share

Povezani postovi