Kultura 

Jubilarni stoti broj “Žičkog blagovesnika”

U Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu predstavljen je jubilarni stoti broj časopisa Eparhije žičke “Žički blagovesnik” koji izlazi u godini kada Srpska pravoslavna crkva slavi još jedan veliki jubilej, osam vekova od dobijanja autokefalnosti. O časopisu su građanima govorili episkop žički Justin, iguman studenički dr Tihon Rakićević i urednik časopisa, protonamesnik Aleksandar R. Jeftić.

Stoti broj “Žičkog blagovesnika” nosi nekoliko važnih istorijskih tekstova o dobijanju autokefalnosti, zatim tekstove o “Studeničkom tipiku” Svetog Save i o prevodu “Krmčije” Svetog Save na ruski jezik. Dragan Hamović piše o književnicima u dvadesetom veku koji su iz ideoloških razloga bili potisnuti, a još jedan zanimljiv tekst napisao je musliman Salik Selimović koji se izjašnjava kao Srbin i piše koliko je grobno mesto Svetog Save u manastiru Mileševa imalo jak uticaj na muslimane u tom kraju.

“Žički blagovesnik” pokreće pitanje upražnjenih parohija, govori pohvalno ili kritički o pojedinim sveštenicima, donosi reportaže o manastirima u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i prvoj crkvi posvećenoj Svetom Savi u selu Gračac i takođe poziva narod da svojim zanimljivim pričama iz života obogati njegov sadržaj.

Časopis izlazi jednom u tri meseca i može se kupiti na svim prodajnim mestima Eparhije žičke.

Share

Povezani postovi