Društvo 

Cilj profitabilna lokalna javna preduzeća

Kragujevac je jedna od 33 lokalne samouprave u Srbiji, koja je potpisala memorandum o saradnji na unapređenju lokalnog finansijskog upravlјanja i kontrole, kao i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima. Sporazum je deo projekta „Reforma lokalnih finansija u Srbiji 2“ (RELOF 2), koji sa tri miliona švajcarskih franaka finansira Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

U ime grada Kragujevca, koji je nosilac projekta sa partnerskim opštinama Aranđelovac, Topola i Batočina, memorandum je potpisala Milijana Ratković gradski revizor. Kragujevcu i partnerskim opštinama odobrena je tehnička pomoć za unapređenje sistema nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća (praćenje i kontrola fiskalnog rizika).

“Ideja je da se javna preduzeća što manje subvencionišu odnosno da se osposobe da budu profitabilna i taj prihod uplaćuju u budžet grada odnosno opštine. U sklopu programa „RELOF 2“, Ministarstvo privrede će razviti softver za izveštavanje o radu lokalnih i javnih preduzeća koji će biti univerzalan za celu Srbiju, a kroz koji će lokalne samouprave svakodevno moći da kontrolišu njihove finanasije. Bićemo umreženi sa svim javnim i javno – komunalnim preduzećima i društvima sa ograničenom odgovornošću čiji su osnivači grad Kragujevac odnosno opštine Aranđelovac, Topola i Batočina. Program traje do 31. januara 2023. godine i podrazumeva rad na svim nivoima, ne samo sa službama za finansije, nego i sa Nadzornim odborima, Skupštinama društava i članovima veća koji takođe moraju da prođu obuku”, rekla je načelnik Gradske uprave za upravlјanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj, Nataša Pešić Radosavlјević.

Cilј projekta “Reforma lokalnih finansija u Srbiji 2” je nastavak jačanja upravlјanja javnim finansijama na lokalnom nivou radi unapređenja strateške raspodele javnih sredstava.

“Uvođenje finansijske kontrole i upravlјanja i bolјeg nadzora nad lokalnim javnim preduzećima omogućava da, čelni i najodgovorniji lјudi opština i gradova, sagledaju situaciju u budžetu i povežu je sa planovima i cilјevima koje su postavili pred sebe da bi unapredili uslove života za građane u svojim sredinama i tako opravdali ukazano poverenje”, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić.

Projekat RELOF2, pored Kragujevca, podržaće Knjaževac, Paraćin, Užice, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Aleksinac, Sokobanja, Ražanj, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bečej, Žabalј, Ada, Čoka, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Aranđelovac, Topola, Batočin, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Trstenik, Varvarin i Vrnjačka Banja. Inače, Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) je 2016. godine pokrenuo prvu fazu RELOF projekta.

Izvor: infokg.rs

Share

Povezani postovi