Društvo 

Kraljevo i Knić dobre komšije

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić posetio je Osnovnu školu “Rada Šubakić” u selu Guberevac u opštini Knić, koja je potpuno renovirana zahvaljujući akciji meštana, opštine Knić i serijala “S Tamarom u akciji”. Školu pohađa pedeset učenika od prvog do osmog razreda, među kojima su i učenici sa teritorije Kraljeva, jer je Guberevac najjužnije selo opštine Knić koje se graniči sa Kraljevom.

“Na žalost svedoci smo da nam sela polako puste, ali Guberevac tradicionalno ima dosta mladih bračnih parova i mi im stvaramo uslove koji su najbitniji za život i rad na selu,” ističe Miroslav Nikolić, predsednik opštine Knić.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić naglasio je da će grad Kraljevo i opština Knić pronaći način kako da deci koja putuju do ove škole obezbede besplatan prevoz.

Sa predsednikom opštine Knić i članovima Štaba za vanredne situacije te opštine on je razgovarao o otklanjanju posledica poplava i nastavku radova na uređenju korita reke Gruže, koje su ove dve lokalne samouprave započele pre nekoliko meseci uz pomoć preduzeća “Srbijavode”.

“Pre nekoliko meseci prisustvovali smo radovima na uređenju vodotoka reke Gruže i na tom području nije bilo plavljenja. Dakle, veoma je važno ulagati što više sredstava u regulaciju tokova prvog i drugog reda. Kako bismo uspeli da regulišemo tokove svih reka i potoka na našim teritorijama biće nam potrebni elaborati, tehnička dokumentacija i dovoljno novca za izvođenje radova. To ne možemo učiniti sami. Zbog toga je veoma važna pomoć Vlade i predsednika,” rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Opština Knić se, za razliku od Kraljeva, ove godine prvi put susrela sa velikim poplavama. Najveću štetu pretrpelo je poljoprivredno zemljište a procenu trenutno vrši pet komisija. Vlada je iz Robnih rezervi obezbedila i pomoć stočarima u vidu hrane za životinje.

U Kraljevu se, kako je saopšteno, voda iz poplavljenih područja povukla i privodi se kraju dezinfekcija terena, a građani su pozvani da štetu prijave Gradskoj upravi na šalterima šest i sedam. Veliku štetu u Kraljevu pretrpelo je i nekoliko privrednih subjekta. Preduzeće Gir koje proizvodi nameštaj od punog drveta oštećeno je za oko dva miliona evra a šteta je velika i u preduzeću Radijator. Kako je najavljeno, firmu Radijator i meštane Sirče posetiće predsednik Aleksandar Vučić, koji će u okviru obilaska poplavljenog područja, posetiti i Krupanj, Lučane, Guču i Trstenik.

Share

Povezani postovi