Kultura 

Najmasovniji dečiji festival u regionu

Na Republičkom takmičenju dečijih folklornih ansambala Srbije koje je održano u Valjevu, kao predstavnik Kraljeva i Raškog okruga učestvovao je dečiji ansambl Srpskog kulturnog centra ,,Stefan Nemanja“-KUD,,Železničar“ iz Kraljeva i ponovo dokazao da je u samom vrhu dečjeg folklornog stvaralaštva.

Republičko takmičenje dečijih folklornih ansambala Srbije je najznačajnija takmičarska manifestacija dečijih ansambala koji izvode koreografisane narodne igre, a predhode joj opštinska,okružna i međuokružna takmičenja kroz koja se obezbeđuje učešće na završnom, republičkom takmičenju. Na nivou Srbije, prema jasno definisanim kriterijumima, vrši se selekcija i odabir 16 najkvalitetnijih dečijih ansambala koji učestvuju na ovoj završnoj manifestaciji, koja je kruna rasprostranjene dečije aktivnosti u ovoj oblasti jer predstavlja najbolje i najkvalitetnije dečije folklorne ansamble iz cele Srbije.

Ocenjivačka komisija koju su sačinjavali naši najeminentniji koreografi, etnolozi i etnomuzikolozi, dečijoj grupi SKC,,Stefan Nemanja“- KUD ,,Železničar“ iz Kraljeva dodelili su srebrnu plaketu Saveza amatera Srbije.
Članovi SKC,,Stefan Nemanja“ –KUD,,Železničar“ iz Kraljeva u poslednjoj deceniji su redovni dobitnici zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa sa republičkih takmičenja kako za dečije, tako i za omladinske ansamble.

Takođe, ovo kulturno društvo 22. Juna u Kraljevu organizuje najmasovniji dečiji festival u Regionu pod nazivom ,,U KRUG, U KRUG, IGRAMO JA I DRUG“ na kome će se ove godine, pored dečijih ansambala SKC,,Stefan Nemanja“-KUD,,Železničar“ iz Kraljeva, predstaviti dečije grupe iz Banja luke, Višegrada, Kruševca, Obrenovca, Čačka, Blaca, Boljevca, Novog Pazara, Raške, Gornjeg Milanovca i Aranđelovca.

Defile dečijih ansambala, na kome će biti oko 600 učesnika kreće u 18. časova sa platoa Trga Svetog Save i kretaće se Omadinskom ulicom, a festivalski nastup grupa počinje u 19. časova u prostorijama Doma Vojske Srbije u Kraljevu.

Pokrovitelj manifestacije je ambasada UAE u Beogradu.

Share

Povezani postovi