Društvo 

Kraljevo pamti Solunce

Predstavnici Grada Kraljeva, vojske, policije i udruženja građana, polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima u centru Kraljeva, u nedelju 15. septembra, obeležili su 101 godinu od proboja Solunskog fronta koji je bio presudan za okončanje Prvog svetskog rata.

“Danas se sećamo velikih srpskih junaka i ratnika koji su svoje živote dali za slobodu. To je period i velike srpske tragedije kada je bilo preko milion mrtvih i preko milion ranjenih i čini mi se da se do danas nismo oporavili od te tragedije. Naši junaci, naši preci, zaslužuju da mi Srbiju sačuvamo i da obezbedimo svetliju budućnost za sve nas,” rekao je zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević.

Kraljevački istoričar Milan Matijević ističe da Kraljevo sa zadovoljstvom obeležava ovaj datum i podseća mlade da su srpski ratnici ugradili svoje živote u temelje današnje slobode.

“Ovo je jedan lep gest koji služi razvoju kulture sećanja. Na području grada Kraljeva mi imamo osamdeset osam lokacija na kojima se nalaze spomen obeležja iz Prvog svetskog rata. Slava srpskim ratnicima,” rekao je Matijević.

On je pojasnio da je podizanje spomen obeležja Srbima poginulim u Prvom svetskom ratu u Kraljevu uglavnom počelo tek nakon 1952. godine kada su u selima spomen obeležja poginulim Soluncima podizana sa leve strane, a poginulim pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu sa desne strane. Bilo je i nekoliko spomenika koji su podignuti između ova dva rata, a jedan od njih je upravo Spomenik srpskim ratnicima u centru Kraljeva koji je na centralni gradski trg postavljen 1930. godine, odlukom Državnog saveta, posle dvanaest godina opiranja kraljevačkih trgovaca koji su na trgu u centru Kraljeva prodavali svoju robu.

Share

Povezani postovi