Politika 

Zdravstvene ustanove u Kraljevu značajno poboljšale kvalitet usluga

Predsednik Saveta za zdravstvo Srpske napredne stranke u Kraljevu, dr Zoran Mrvić, ističe da se zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj strategiji fiskalne politike i povećanju prihoda od PDV-a, iz dana u dan ulaže sve više novca u zdravstveni sistem u lokalnim sredinama.

“Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posećuje zdravstvene ustanove i dokumentuje šta je sve urađeno u gradovima i opštinama. Pre neki dan je posetio zapadni deo našeg regiona, Novi Pazar, Tutin i Rašku, i nadamo se da će uskoro da poseti i kraljevačku Opštu bolnicu “Studenica” i Dom zdravlja, kada bi trebalo da objavi ponovno ujedinjenje te dve ustanove u Zdravstveni centar “Studenica”,” rekao je Mrvić.

Podsećanja radi, Dom zdravlja u Kraljevu je od 2014. godine pod ingerencijom lokalne samouprave i svake godine Grad Kraljevo za njegovo funkcionisanje izdvaja oko dvadeset miliona dinara. Prema rečima direktorke Doma zdravlja u Kraljevu, Mirjane Krčevinac, od tog novca kupljeno je sedam automobila, značajna medicinska oprema, ginekološki stolovi, stomatološke stolice, kompjuterska oprema…Otvorena je ambulanta u naselju Beranovac a zahvaljujući sredstvima koja je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, krajem oktobra biće otvorena renovirana ambulanta u naselju Ribnica.

Dom zdravlja u Kraljevu je već sedam godina akreditovana ustanova. 2017. godine je postao referentna evropska lokacija za inovacije u zdravstvu, zahvaljujući softverskom rešenju kojim je povezana socijalna i medicinska zaštita, a 2018. godine nominovan je od strane Oksforda za najbolji menadžment u oblasti kojom se bavi.

Opšta bolnica “Studenica” u Kraljevu je ostala sve vreme pod ingerencijom Ministarstva zdravlja. Od Ministarstva zdravlja bolnica je ove godine dobila 25 miliona dinara, a u poslednjih pet godina rekordna je prošla godina, kada je ova zdravstvena ustanova od ministarstva dobila 50 miliona dinara.

“Ove godine zahvaljujući tim sredstvima kompletno smo rekonstruisali Intenzivnu negu i sada smo počeli rekonstrukciju krova iznad porodilišta i operativnog bloka. Time će biti rešen problem prokišnjavanja. Za opremu smo dali 11,4 miliona dinara. Nabavili smo anesteziološki aparat, respiratore, aparate za drenažu, dosta infuzionih pumpi, pacijent monitora, dosta medicinske opreme. Sada nabavljamo uglavnom sitniju opremu jer smo krupnu dobili od donatora Milomira Glavčića koji je bolnici donirao novac za magnetnu rezonancu, skener, ultrazvučni aparat i defibrilator,” ističe Mrvić.

On je podsetio i da je ove godine realizovana donacija NIS-a u vrednosti 100 000 evra za kupovinu laparoskopa i jedan deo za lakirnicu u sterilizaciji, što u Srbiji ima jedino bolnica u Kraljevu, i zbog toga će postati centar za edukaciju u domenu sterilizacije i dezinfekcije. Takođe, 3,1 milion dinara utrošen je za opremanje Očnog odeljenja, gde se u proseku uradi trideset operacija katarakte nedeljno, po čemu je kraljevačka bolnica u samom vrhu u Srbiji.

Direktori ove dve zdravstvene ustanove u Kraljevu ističu da ima mnogo uspeha, ali ima i problema koji još uvek nisu rešeni, a to su zastoj u izgradnji prilaznog puta Hitnoj službi i Internoj bolnici, rešavanje problema Rižine zgrade koja otežava izgradnju prilaza Domu zdravlja i Poliklinici, kao i velike količine otpada u divljem romskom naselju iza bolnice. Oni apeluju na Gradsku upravu da ubrza rešavanje tih problema.

Share

Povezani postovi