Društvo Najčitanije Privreda 

Država da isplati dug radnicima u nekoliko rata

Oko hiljadu bivših radnika Fabrike vagona, Gibnjare, Autotransporta, Prirodnog lečilišta Bogutovačka i Mataruška banja, Papirprometa i Hladnjače i dalje čekaju isplatu svojih zarada koje su ostvarili u ovim preduzećima. Njihovom višegodišnjem čekanju sada se konačno nazire kraj. Tako se bar nada Dragan Mitrović, predsednik udruženja “Inicijativa za prava radnika” koji je, u ime pomenutih radnika u Kraljevu, do sada učestvovao u više od dvadeset sastanaka i pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije i resornih ministarstava.

On ističe da je na sastanku koji je održan pre mesec dana u Ministarstvu finansija, a na kome je bio i advokat Dolamić koji zastupa oko osam stotina radnika u Kraljevu, usaglašen model po kome će država da isplati radnicima potraživanja iz radnog odnosa u nekoliko rata i taj model se odnosi na sve radnike u Srbiji kojima su nekadašnja državna preduzeća, nakon neuspelih privatizacija, ostala dužna.

“Država mora da izmiri naša potraživanja. Svakog dana iz Strazbura stiže sto do sto pedeset presuda gde država mora da isplati odštete radnicima. Da bi se zaustavilo pravljenje enormnih troškova koji uključuju sudske, advokatske troškove, kamate i sl. očekujem da nas predstavnici Vlade pozovu uskoro da potpišemo sporazum. Verujem da će tako biti, a ako ne bude onda ćemo da vidimo, idu izbori i mi tada možemo ovu vlast da pohvalimo ili da je kaznimo,” kaže Mitrović.

On pojašnjava da država radnicima, prema predloženom sporazumu, treba da isplati prvu ratu potraživanja u roku od trideset dana od potpisivanja sporazuma, a ostatak u preostale tri rate. Rate će biti u jednakim iznosima za sve radnike, tako da bi najveći broj radnika bio isplaćen u prve dve rate a oni kojima se duguje najviše čekali bi treću i četvrtu ratu.

Prvi će biti isplaćeni radnici koji do sada nisu naplatili ništa iz stečajnog postupka, a radnici Gibnjare i deo radnika Autotransporta koji su deo potraživanja naplatili iz stečaja, moraće da sačekaju kraj stečajnog postupka da bi im država zatim isplatila ostatak duga.

Mitrović podseća da samo bivšim radnicima Fabrike vagona država trenutno duguje oko pet miliona evra i da je i u interesu države da se ovaj spor što pre reši sporazumno, bez dodatnih sudskih, advokatskih i troškova za kamate. On ističe da je predloženi model prihvatljiv i za radnike i za državu i očekuje da će njegova realizacija početi uskoro.

Share

Povezani postovi