Društvo Najčitanije 

Olujno nevreme pogodilo Kruševac, Aleksandrovac, Studenicu, Peštersku visoravan

Nevreme i grad pogodili su juče Kruševac, Aleksandrovac, Trstenik, okolinu Kraljeva, kao i Sjenicu, Rašku i Peštersku visoravan. Grad veličine oraha napravio je štetu na usevima i voću, ali i na crepovima i automobilima.

Ispaljeno je 609 raketa na teritoriji celog Rasinskog, a delom i Nišavskog i Topličkog okruga, što je najviše u poslednjih 30 godina.

Šteta je na taj način ublažena, ali ne i izbegnuta. Stradali su usevi, voćnjaci, vinogradi, fasade kuća i zgrada, ali i automobili.

Skoro u svim opštinama pričenjena je materijalna šteta. Najveća u Župi, poznatom vinogradarskom kraju.

U opštini Aleksandrovac pucalo se u oblake sa 12 protivgradnih stanica i potrošene su sve rakete. Prema prvim procenama, šteta je pričinjena na preko 15.000 hektara.

Oštećene su jagode, maline, kupine, višnje, pšenica, kukuruz. Gotovo svi usevi.

Na teritoriji grada Kruševca, u Brusu, Varvarinu, Ćićevcu i Trsteniku, takođe su stradale poljoprivredne kulture, oštećene su neke lokalne saobraćajnice.

Bilo je kvarova i oštećenja na elektro i vodovodnoj mreži. Ekipe su i dalje na terenu.

Nevreme je juče pogodilo i planinske krajeve u Kraljevu. U Studenici je za nepunih sat palo gotovo 40 litara kiše, a krupan grad oštetio je krovove, automobile, useve i voće. Sličnu štetu pretrpela su i domaćinstva na Goču.

Zbog grada veličine jajeta, koji je padao dvadesetak minuta, Studeničani kažu da ove godine na trpezu neće izneti hranu ubranu iz svojih bašta i voćnjaka.

Na udaru su bila domaćinstva koja su pre neki dan strahovala i od šumskog požara.

“Požar i nekako, a ovo je uništilo bože sačuvaj. Požar bar sagoreo šumu, a ovo nam oštetilo objekte, stoka nam je u vodi tamo”, žali se Živana Tokalić iz Dolca kod Studenice.

“Crepovi, krovovi, bašte, voćnjak sve je to otišlo. Videćete tamo, plastenik je izbušen, od bašte ništa”, dodaje Milovan Janković iz Dolca kod Studenice.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić rekao je danas da će grad pomoći poljoprivrednicima i ove godine u otklanjanju posledica nepogode i apelovao još jednom da poljoprivrednici osiguraju svoje useve jer im grad Kraljevo već nekoliko godina refundira deo troškova osiguranja. On je istakao i da je 24 000 dinara ukupna godišnja suma koja se isplaćuje protivgradnim strelcima u Srbiji, što je nedovoljno i dešava se da mnogi odustaju od tog posla, zbog čega im grad Kraljevo isplaćuje dodatnih 24 000 dinara.

Narandžasti meteoalarm na snazi je i danas na teritoriji čitave Srbije.

Izvor: rts.rs

Share

Povezani postovi