Društvo Najčitanije 

Goču donirana žičara sa Kopaonika

Javno preduzeće “Skijališta Srbije” doniralo je gradu Kraljevu žičaru koja je demontirana sa staze Bela reka 1 na Kopaoniku gde je počela izgradnja gondole Brzeće-Kopaonik. Žičara će nakon manjeg remonta koji je neophodan biti postavljena na veliku stazu dužine oko 1500 m na planini Goč, najverovatnije naredne godine, dok će do kraja ove godine na maloj stazi dužine oko 380 m biti postavljen ski lift tipa “sidro” ili “tanjir”, za šta je već opredeljeno 35 miliona dinara.

“Od naredne godine svi skijaši će na Goču moći da biraju između male i velike staze. Takođe, uz pomoć države i Puteva Srbije rekonstruiše se prvih 4,6km puta od naselja Beranovac ka Goču. Radovi će biti završeni do kraja juna i već prvog jula počinje rekonstrukcija narednih 8 km puta, tako da će se iz Kraljeva do Goča ići novim putem,” rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je podsetio da grad uz pomoć države već četiri godine ulaže značajna sredstva u razvoj ove planine. Izgrađen je nov paviljon Dečjeg odmarališta sa 160 ležajeva, rekonstruisani su tereni za košarku, odbojku i mali fudbal, a uz pomoć EPS-a i Telekoma obezbeđeno je sigurno snabdevanje električnom energijom i dobar protok interneta.

“Pored malog ski lifta koji će biti urađen do kraja godine, velika staza omogućiće i ozbiljnim skijašima da dođu na Goč i skijaju. Nadamo se da će biti još nekih sadržaja poput avantura parka, a postoji i mogućnost izgradnje zatvorenog bazena. Goč se ponovo razvija, i ne samo Kraljevčani, već i drugi građani Srbije, mogu po pristupačnim cenama da dođu na Goč i dovedu svoju decu,” ističe Ivan Milić, direktor Dečjeg odmarališta Goč.

Predstavnici grada zahvalili su se kraljevačkom preduzeću Roma koje je bez nadoknade ustupilo deo placa za smeštaj donirane žičare i preduzeću Amiga koje je izvršilo transport delova žičare. Dopremljeno je 80 korpi, 12 stubova i 12 jarmova a uskoro će biti dopremljena i polazna i okretna staza. Direktor Javnog preduzeća za uređenje gradskog građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović istakao je da je na gradu sada da rebalansom budžeta izdvoji sredstva za remont i postavljanje žičare, što će najverovatnije biti završeno sledeće godine.

Deca iz Kraljeva i drugih gradova ponovo će imati priliku da na maloj stazi na Goču nauče da skijaju, a nakon deset godina u funkciju će ponovo biti stavljena i velika staza koja je namenjena ozbiljnijim skijašima. Razvojem turizma na Goču razvijaju se i sadržaji koje Kraljevo po veoma pristupačnim cenama pruža svojim građanima ali i posetiocima i turistima.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi