Društvo Najčitanije 

U Kraljevu već nekoliko dana rekordan broj obolelih

Kraljevo već nekoliko dana beleži rekordan broj obolelih od virusa Covid-19. Od 128 uzoraka sa teritorije grada Kraljeva koji su analizirani u Veterinarskom specijalističkom institutu 16. jula registrovana su 73 nova bolesnika, dan pre toga od 118 – 77. Ukupan broj novoregistrovanih bolesnika od početka epidemije u martu do danas, na teritoriji Kraljeva iznosi 620, pri čemu je do 17. juna bilo 52 obolelih a nakon tog datuma do danas 568. Preminulo je ukupno 17 građana.

„Zamolio bih naše građane da poštuju propisane mere, da imamo na umu da je opet sve u našim rukama i da nošenje maski, kako na otvorenom tako i na zatvorenom, jeste obaveza, ali i lična odgovornost, koja je u ovom trenutku jedini lek koji može da dovede do spuštanja ovako velikog broja. Ove brojke same po sebi plaše, ali… ako nastavimo sa ovim trendom, za dva do tri dana preći ćemo broj novoregistrovanih sa područja Novog Pazara. Mislim da je to poražavajuće za ovaj grad“, poručio je direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu Aleksandar Macan, navodeći da je struktura obolelih uglavnom mlađa, od ’75. do 2002. godišta, dok je struktura umrlih uglavnom starija populacija.

Broj obolelih raste i u Vrnjačkoj Banji. Kraljevo je prvi put pre deset dana i ponovo 14. jula uputilo pisani apel Gradskom štabu Vrnjačke Banje da proglasi vanrednu situaciju i poštovanje određenih mera u pisanoj formi sa istim predlogom mera.

”Oni su juče uveli neke mere – zatvorili bazene i spa centre. I dalje njihovi lokali rade, i dalje je Banja puna, a sve se to preliva u Kraljevo. Stanovnici Banje gravitiraju ka našoj bolnici, ali s obzirom na to da je jako veliki broj pacijenata koji se leče u Kraljevu, morali bi odgovorno da se ponašaju“, smatra dr Macan. On je saopštio da je trenutno u Kraljevačkoj bolnici na lečenju 81 pacijent i da mesta još uvek ima, a dnevno se u Kovid ambulanti pregleda oko 160 pacijenata.

Prema rečima epidemiologa prof. dr Radovana Čekanca, epidemiološka situacija u Kraljevu je već pet-šest dana nepovoljna.

„Ako ovako ostane, što predviđam, u narednih četiri do pet dana, bićemo u nepovoljnoj epidemiološki situaciji, ali nadam se da neće doći do porasta da ne bismo proglasili katastrofalnu situaciju na teritoriji grada Kraljeva, što bi onda stvarno podrazumevalo neke mnoge oštrije i restriktivnije mere“, saopštio je Čekanac i dodao:„Došli smo u situaciju da samo od nas zavisi šta će se dešavati u narednom periodu. Zabrinjava što sve veći broj zdravstvenih radnika oboleva, ali se nadam da ćemo sačuvati zdravstveni sistem, kapacitete ćemo obezbediti, proširiti, zaštitne opreme imamo, bitno je da sačuvamo ljude, da ima ko da nas leči“, poručio je i apelovao da građani nose maske i pridržavaju se propisanih mera, jer kako ističe u Kraljevu prema procenama trenutno ima između pet i šest hiljada asimptomatskih građana koji mogu da prenesu virus a svetski naučnici još uvek nisu utvrdili definitivno na koje sve načine se on prenosi.

Štab za vanredne situacije grada Kraljeva danas je usvojio i izmenu rada ugostiteljskih objekata. Noćni klubovi i dalje neće moći da rade u vremenu od 21h do 6h. Radno vreme restorana i ugostiteljskih objekata bez bašta biće do 21h a objekata sa baštom do 23h.

 

 

Share

Povezani postovi