Društvo Najčitanije 

Od 1953. godine broj mladih u Srbiji u konstantnom padu

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku broj ukupnog stanovništva u Srbiji je u konstantnom opadanju od 1991.godine. Broj mladog stanovništva, starosti od 15 do 29 godina, počeo je konstantno da opada još ranije, od 1953. godine, kada je u Srbiji inače zabeležen najveći broj mladih ikada. Prema popisu iz 1953. godine u Srbiji bez Kosova i Metohije bilo je 1 831 194 mladih, a prema popisu iz 2011. godine 1 322 021, odnosno oko 500 000 mladih manje. Razlog tome je negativni prirodni priraštaj ali i iseljavanje stanovništva u inostranstvo koje je u većem obimu počelo devedesetih godina dvadesetog veka i nastavilo se i u ovom veku. 

Popis iz 2002. godine pokazao je da se, u periodu od 1991. do 2002. godine, iz Srbije iselilo oko 213 000 ljudi, a među njima je bilo 30% mladih, pri čemu je 38,8% mladih emigriralo iz gradova a 61,2 % iz sela. Najviše ih je otišlo u Austriju, Nemačku i Švajcarsku.

Iz regiona Šumadije i Zapadne Srbije tada su otišla 27 182 emigranta, (8 987 iz grada i 18 195 sa sela). Migracije su ostavile velike praznine kako u selima, tako i u gradovima Srbije. Procenjuje se da je trenutno oko četiri miliona građana Srbije na radu, boravku ili studijama u inostranstvu, (dva miliona u zemljama Evropske Unije i dva miliona u prekookeanskim zemljama).

Polazeći od procene međunarodnih organizacija da proizvodnja jednog naučnika i stručnjaka košta oko 300 000 dolara, procenjeno je da je Srbija kroz emigraciju naučnika i inženjera u poslednje dve decenije izgubila dvanaest milijardi dolara.

Pored iseljavanja prisutne su i unutrašnje migracije stanovništva iz manje razvijenih gradova i opština ka razvijenijim. Kada je Kraljevo u pitanju, Republički zavod za statistiku zabeležio je podatak da se 2012. godine u druge gradove Srbije i inostranstvo odselilo oko 200 mladih Kraljevčana.

Razlozi iseljavanja mladih, kako je navedeno u Republičkom zavodu za statistiku, su nerazvijenost privrede, nezaposlenost, pad sistema vrednosti i loše vrednovanje i plaćanje stručnog kadra u Srbiji. Na putu ka Evropskoj Uniji, Srbija nastoji da poboljša životni standard svojih građana, smanji nezaposlenost, poveća plate… To su i osnovni preduslovi da mladi svoju budućnost kreiraju ovde u Srbiji, gde bi i manji gradovi i opštine posebnu pažnju trebalo da posvete unapređenju uslova za njihov život, razvoj i ostanak u mestima gde su rođeni.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi