Kultura 

Muzej u Kraljevu uspešno odgovorio izazovima pandemije

Istraživanje sprovedeno prošle godine u Srbiji pokazuje da je zbog pandemije posećenost muzeja smanjena između 75 i 85 procenata. Direktor Narodnog muzeja u Kraljevu Darko Gučanin ističe da je posećenost muzeja u Kraljevu smanjena oko 77% ali ipak je bilo nekoliko izložbi koje je video veliki broj posetilaca, kao što je izložba igračaka iz doba Jugoslavije koju je priredila muzejski savetnik Mira Savić u saradnji sa mladim kolekcionarem iz Kraljeva, zatim gostujuća izložba iz Gornjeg Milanovca posvećena kraljici Dragi Mašin i aktuelna izložba slika Milene Pavlović Barili koja će u kraljevačkom muzeju biti do 15. februara.

“Prve godine pandemije je naročito bio problem, sada je manje, to što mnogi autori izložbi, obično stariji kustosi, nisu hteli da putuju iz Beograda u Kraljevo zbog straha od korone. Evo imamo izložbu koja je već dve godine trebala da dođe ali zbog straha autorke od korone još uvek nije. Ipak imamo odličnu saradnju sa drugim muzejima u okolini i uvek imamo rezervne opcije i rezervne opcije rezervnih opcija, tako da smo uspeli da priredimo dosta dobrih izložbi,” ističe Darko Gučanin, direktor Narodnog muzeja u Kraljevu.

On podseća da je izložbena delatnost u kraljevačkom muzeju zbog korone bila prekinuta samo dva meseca, u periodu od 16. marta do 11. maja 2020. godine, dok su neki muzeji u Srbiji bili zatvoreni devet ili deset meseci. I u periodu prekida izložbene delatnosti jedan broj radnika je dežurao i obavljao svakodnevne delatnosti kao što je zaštita pokretnih kulturnih dobara i obogaćivanje zbirki koje se vrši najčešće poklonom a nekada i otkupom.

Milena Pavlović Barilli – Life and Dreams

Direktor muzeja u Kraljevu najavljuje i nekoliko zanimljivih izložbi koje će građani moći da pogledaju ove godine.

“Biće interesantnih stvari. Trebalo bi da bude izložba posvećena poslednjih deset godina rada Save Šumanovića, zatim izložba posvećena gramofonskim pločama, izložba predmeta od stakla jer je 2022. godina međunarodna godina stakla, biće i jedna prirodnjačka izložba i za Preobraženje izložba posvećena ikonama,” najavljuje Gučanin.

On ističe da je posebno ponosan što je u vremenu pandemije uspeo ponovo da pokrene izdavanje časopisa Naša prošlost, koji nije izlazio od 2016.  do oktobra 2019. godine, i dodaje da Kraljevo zaslužuje da ima jedan takav naučni časopis, jer ima dosta dobrih stručnjaka koji imaju šta vredno da napišu. Časopis ima novu redakciju, urednica je Tatjana Mihajlović, i u periodu pandemije već su izašla dva broja. Zainteresovani posetioci muzeja mogu da dobiju kopiju ovog časopisa a uskoro će biti objavljen i na novom sajtu Narodnog muzeja u Kraljevu koji je postavljen u novembru prošle godine i još uvek se dorađuje.

Kao i druge kulturne ustanove u Kraljevu, i muzej planira da bude još više otvoren za medije i prisutan u medijima jer je to najbolji put da građani budu na vreme obavešteni o programima i brojnim sadržajima koje im ova ustanova nudi.

Share

Povezani postovi