Kultura Najčitanije 

Legat Bosić- mesto susreta ljubitelja umetnosti

U Gradskoj upravi Kraljeva, u holu ispred svečane sale, otvorena je izložba slika poznatog kraljevačkog slikara i likovnog pedagoga Slobodana Bosića i njegovog pokojnog oca, takođe poznatog slikara Dragoljuba Bosića. Novac od prodaje slika namenjen je izgradnji Legata Bosić na porodičnom imanju u Ribnici. Izgradnju ovog legata, koji će biti otvoren za ljubitelje umetnosti svih uzrasta, podržavaju i Grad Kraljevo i Regionalna privredna komora Raškog i Moravičkog okruga.

„Legat će biti na porodičnom imanju, pored reke Ribnice, na izvanrednom mestu koje budi ispiraciju ne samo nas umetnika, već i pesnika, književnika… Trebalo bi da bude stecište svih umetnosti i Kraljevčana koji žele da komuniciraju sa umetnicima, jer će to biti multimedijalan prostor – za decu predškolskog uzrasta, osnovce, učenike srednjih škola, Umetničke škole, kao i već svršenih studenata akademija u Srbiji“, poručio je Slobodan Bosić, i dodao da je cilj Legata da raznim sadržajima i radionicama neguje ljubav prema likovnoj, vizuelnoj umetnosti, muzici i poeziji odnosno književnosti uopšte, što je velika radost za njegovu porodicu.

„Pored Kraljevčana, očekujem da će i veliki broj gostiju iz drugih gradova, koji vole umetnost i cene doprinos ove porodice, doći da posete kuću Bosića i da će tamo organizovati različite umetničke i književne večeri, što će Legat učiniti jednim od prepoznatljivih simbola grada na Ibru,” istakao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i dodao da su legati do sada bili povereni ustanovama kulture, a ovo je prvi legat koji osniva jedna porodica, sa željom da vrata svoje kuće otvori svim ljubiteljima umetnosti iz Kraljeva, ali i onima koji dolaze zbog umetnosti u naše mesto.

Izložene slike nastale su u različitim periodima stvaralaštva Dragoljuba i Slobodana Bosića. Rađene su tehnikom ulje na platnu i oslikavaju motive Ibra, Morave, Goča, Željina i druge motive ovog kraja. Prodajna izložba biće otvorena do kraja ove nedelje.

 

Foto:  kraljevo.org


Share

Povezani postovi