Društvo 

Moravski koridor upošljava lokalno stanovništvo

Izgradnja Moravskog koridora donosi brojne promene u lokalnim zajednicama kroz koje prolazi. Menja se izgled eko sistema, načini života pojedinih ljudi, menjaju se lokalne privrede i tržišta rada. Plan izgradnje ovog najmodernijeg digitalnog autoputa u Srbiji predviđa da se prednost pri zapošljavanju radnika angažovanih na izgradnji koridora daje lokalnom stanovništvu, kako bi se na taj način kompenzovali mogući negativni efekti koje gradnja autoputa nosi, poput promene u načinu života zbog eksproprijacije zemljišta, kuća i ekonomskih objekata, pa čak i odseljavanja lokalnog stanovništva.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Kraljevu saznajemo da je izvođač radova, kompanija “Behtel- Enka” ispoštovala ovu meru predviđenu planom gradnje Moravskog koridora i već godinu dana iskazuje potrebu za zapošljavanjem fizičkih radnika i vozača i rukovaoca građevinskim mašinama. Zainteresovani građani treba da u holu Nacionalne službe preuzmu formular, popune ga i odnesu u kancelariju 12. Svakog petka se prikupljaju popunjeni formulari i predaju kompaniji “Behtel-Enka”.

Kako nezvanično saznajemo naročito je veliko interesovanje za radna mesta vozača i rukovaoca građevinskim mašinama jer su zarade za standarde u Srbiji vrlo dobre. Fizički radnici pokazivali su manje interesovanja jer su dnevnice bile dvadeset evra ali su sada povećane pa je i broj radnika koji se prijavljuju veći.

S obzirom da će trasa Moravskog koridora koja prolazi kroz Kraljevo kao najzahtevnija biti završena na kraju, po završetku i prve i treće deonice koridora, obimni radovi tek predstoje i radnici će tek biti potrebni. Dakle, za one koji hoće da rade i zarade biće i posla.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi